Upoznajte novu izvršnu direktoricu OCSI i uključite se u rad Upravnog odbora!

Upoznajte novu izvršnu direktoricu OCSI i uključite se u rad Upravnog odbora!

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo Selmu Bulić, novu izvršnu direktoricu OCSI! Selma je studentkinja master programa Arhitekture na Politehničkom fakultetu u Milanu. Osnovne studije je završila na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, kao najbolja studentkinja te fakultetske jedinice, u izboru Univerziteta Crne Gore.  Ukoliko ste zainteresovani za učešće u Upravnom odboru 2017/18,...

Upravni odbor 2016/17: predstavljamo vam Katarinu Lazović, koordinatorku za interne odnose!

Upravni odbor 2016/17: predstavljamo vam Katarinu Lazović, koordinatorku za interne odnose!

Još jedna nedjelja i još jedna prilika da vam predstavimo izuzetne članove Upravnog odbora OCSI - Katarina Lazović, naša koordinatorka za interne odnose, govorila je za naš sajt o njenim aktivnostima u OCSI, ali i akademskim i vannastavnim uspjesima. Dolazim iz Tivta. Osnovne studije sam završila u Podorici na Fakultetu...

Predstavljanje Upravnog odbora 2016/17: Jovan Jovančević, kreativni direktor

Predstavljanje Upravnog odbora 2016/17: Jovan Jovančević, kreativni direktor

U sklopu prezentacije OCSI Upravnog odbora za 2017/18, predstavljamo vam Jovana Jovančevića, kreativnog direktora OCSI! 1) Jovane, osoba si koja je, osim vizuelnih rješenja ("Zajedno pravimo krug", "Zimska skupstina"), bila zadužena i za reaktiviranje našeg sajta. Kaži nam nesto vise o tvom iskustvu na poziciji kreativnog direktora? Od samog početka,...

Ivan Pićurić - Zamjenik direktora i Predsjedavajući Skupštinom OCSI

Ivan Pićurić, zamjenik direktora OCSI, osoba je koja stoji iza nekih od najvažnijih projekata Organizacije u protekloj studijskoj godini. Osim odgovorne uloge u Upravnom odboru - predstavnika svih članova, Ivan je i rukovodilac autorskog tima koji je radio na izradi Publikacije o crnogorskim studentima u inostranstvu, kao i Publikacije o...

Poziv za prijave: stipendija Fondacije Visin 2017-18

Poziv za prijave: stipendija Fondacije Visin 2017-18

U susret novoj akademskoj godini i sedmoj godišnjici rada Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), Fondacija Visin poziva pripadnice/ke crnogorske studentske populacije u inostranstvu (CSI) sa liderskim sposobnostima, strastvenim interesovanjem za pitanja mladih i iskustvom u kreiranju i upravljanju projektima i organizaciji dogadjaja da se prijave za ovogodišnju stipendiju "Ivo...

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo Selmu Bulić, novu izvršnu direktoricu OCSI! Selma je studentkinja master programa Arhitekture na Politehničkom fakultetu u Milanu. Osnovne studije je završila na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, kao najbolja studentkinja te fakultetske jedinice, u izboru Univerziteta Crne Gore. 

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u Upravnom odboru 2017/18, obratite se na ocsi.omsa@gmail.com. Otvorene su pozicije: kreativni direktor, koordinator za interne odnose, koordinator za eksterne odnose, finansijski direktor, koordinator za projekte i događaje.

Još jedna nedjelja i još jedna prilika da vam predstavimo izuzetne članove Upravnog odbora OCSI - Katarina Lazović, naša koordinatorka za interne odnose, govorila je za naš sajt o njenim aktivnostima u OCSI, ali i akademskim i vannastavnim uspjesima.

Dolazim iz Tivta. Osnovne studije sam završila u Podorici na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju na Univerzitetu Donja Gorica. Masterirala sam na Fakultetu za ekonomiju i socijalne nauke Seznt István Univerziteta u Mađarskoj na programu Ruralni razvoj i agrobiznis. Od septembra sam pripravnik u prizvodnji i logistici u pivari „Trebjesa“ u Nikšiću, gdje sam se i preselila zbog posla. 
U OCSI sam na poziciji Koordinatorke za interne odnose, odnosno za članstvo i primarno zaduženje mi je komunikacija sa našim članovima, ali i aktivno učešće u ostalim aktivnostima koje organizuje UO.

2. Zašto ste se odlučili za studije na Szent István Univerzitet i šta posebno nosite u srcu kada je u pitanju Mađarska ?
Za odlazak u Mađarsku sam se prvenstveno odlučila zbog ponude programa koji ne postoji u Crnoj Gori. Uzevši u obzir trendove u oblasti poljoprivrede i prerade hrane, ne samo u Crnoj Gori, već i na globalnom nivou, smatrala sam da bi mi jedan ovakav master program omogućio odličnu nadogradnju u odnosu na osnovne studije i omogućio veći spektar poslovnih mogućnosti.
Iz Mađarske u srcu nosim predivna iskustva, prije svega prijatelje koje sam stekla, miris kürtőskalács -a, kuvanog vina i večernji pogled na Budimpeštu sa Margit mosta.

3.S obzirom na to, da se crnogorskim studentma nudi veliki broj stipendija, razmjena, kakvog ste mišljenja, da li nakon studija crnogorski studenti sa inostranim obrazovanjem prije mogu doći do zaposlenja u Crnoj Gori ?
Ono po čemu se crnogorski studenti koji dio ili čak cijele studije završe u inostranstvu ističu jeste odlično poznavanje (najčešće) više od jednog stranog jezika, multidisciplinarnost i izuzetna prilagodljivost kao i poznavanje poslednjih trendova u svojim oblastima studiranja. To je nerijetko razlog zbog kojeg su kompetetniji na tržištu rada od nekoga ko dolazi iz crnogorskog sistema obrazovanja. Razlog tome nije jedino način na koji funkcioniše obrazovni sistem, već i izloženost različitim kulturama i drugačijem načinu života. Posebno ukoliko završe studije iz oblasti koje nisu toliko popularizivane za studiranje, a postoji deficit na tržištu rada. Takođe, treba napomenuti da za jedan dio njih, koji su visoko specijalizovani, nažalost ne postoji mogućnost zaposlenja u Crnoj Gori. Ipak, većina naših studenata odlazi na studije u zemlje Evropske unije, gdje su izloženi praksama koje se naša država trudi da uspješno implementira, što je dodatna prednost pri zapošljavanju.

4. Šta biste preporučili svim studentima koji se odluče da nastave obrazovanje van CG?
Poručila bih im da prikupe što više informacija i da dobro razmisle šta je to što žele da studiraju, jer će ih to definisati do kraja života. Preoporučujem da konsultuju našu Publikaciju o aplikacionim procesima , i da, ukoliko odu na studije u inostranstvu postanu članovi OCSI. 

5. Na kom projektu ste poslednje radili i kakve ste rezultate postigli?
Sa zadovoljstvom ističem da sam bila uključena u sve projekte koje je OCSI sprovela u toku prethodne godine. Poslednja u nizu je bila Publikacija o aplikacionim procesima, koja zapravo predstavlja rezultat sama po sebi – odličan vodič koji predstavlja skup iskustava naših studenata u inostranstvu, koji može pružiti mnogo odgovora nekome ko se prvi put susreće sa tim. 

6. Možete li nam kratko reći šta je to što se sprema u trećoj publikaciji a nije pomenuto u prethodne dvije?
Treća publikacija, koja će uskoro izaći u javnost će biti drugačija. Ona predstavlja priču o tome kako izgleda otići u inostranstvo, nakon što ste primljeni na program. Ovog puta pružamo osnovne infromacije od apliciranja za vizu do svakodnevnog načina života u velikom broju zemalja, temeljeno na intervjuima sa našim studentima u inostranstvu. Da ne otkrivam detalje, uskoro ćete čitati i sami. 

7. Šta Organizacija sprema u predstojećem periodu?
Privodimo kraju treću publikaciju, pripremamo prijem crnogorskih studenata u inostranstvu u naše Ambasade, učestvujemo na Otvorenim danima nauke u Podgorici. Do kraja godine tu su tradicionalni Zimski panel, Skupština za naše članove i konsultacije za srednjoškolce na temu studiranja u inostranstvu, koje su i jedan od najposjećenijih događaja koje organizujemo.

8. Možete li nam detaljnije opisati koji je cilj “Montenegro Embassies Open House“, i u kojim državama će se obilježiti ovogodišnji ?
Svake godine u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija organizujemo prijem crnogorskih studenata u Ambasade na lokacijama gdje studiraju naši studenti, a prijavi se više od 3 studenta za ovu aktivnost. Iskustva iz dosadašnjih događaja su odlična – osim upoznavanja sa diplomatskim predstavnicima naše države u kojoj naši studenti studiraju, oni se upoznaju i sa svojim kolegama i šire mrežu svojih privatnih i poslovnih kontakata.

9. Osim MEOH-a Organizacija obilježava i Meet us in, koja je razlika kada su u pitanju ovi događaji?
S proljeća, kad je ljepše vrijeme, trudimo se da okupimo studente u neformalnom okruženju – posjeta muzeju, zajednički odlazak na sportsku utakmicu, piknik i slično. U ovaj događaj ne uključujemo diplomatske predstavnike, te MeetUsIn predstvalja svojevrsni pandan MEOH-u. Ideja iza oba događaja je umrežavanje naših studenata u zemljama u kojima studiraju, a možda i nisu imali priliku da se sretnu ranije.
10. Zbog čega bi neko trebao da se prijavi i bude član Organizacije, PoC ili član Upravnog odbora?
OCSI je veliki izvor kontakata i informacija, što je prvenstveno motivacija za članove i osobe na pozicijama PoC. Za one koji žele da više rade na svojim poslovnim vještinama, prvenstveno organizacionim, komunikacionim i da se razvijaju na ličnom planu kroz angažman u NVO sektoru, članstvo u Upravnom odboru je pravi izbor. Članovi OCSI su svuda u svijetu, i spremni su da pomognu jedni drugima.

U sklopu prezentacije OCSI Upravnog odbora za 2017/18, predstavljamo vam Jovana Jovančevića, kreativnog direktora OCSI!

1) Jovane, osoba si koja je, osim vizuelnih rješenja ("Zajedno pravimo krug", "Zimska skupstina"), bila zadužena i za reaktiviranje našeg sajta. Kaži nam nesto vise o tvom iskustvu na poziciji kreativnog direktora?

Od samog početka, našao sam motivaciju u pomaganju onima koji razmišljaju o studijama u inostranstvu i raskrinkavanju bauka kroz taj proces. Odlično mi je poznat strah i izgubljenost koji ti bauci proizvode, kao i ona neizmjerna zahvalnost koju sam osjetio prema onom koji mi je pružio ruku u tom procesu, ne očekujući ništa zauzvrat. Želeći da tu zahvalnost kanališem tako što ću pomagati drugima na isti način, OMSA se našla kao prirodan izbor. Kao i za mnoge prilike u studentskim danima, obreo sam se na mjestu kreativnog direktora ne kao najbolji i najkreativniji (crnogorski) dizajner i web developer, već kao neko koga je rad u Organizaciji privukao i koji je bio voljan da uči i žrtvuje svoje vrijeme za taj rad.

Više od postera, videa i dokumenata u čijoj sam kreaciji učestvovao, moj doprinos je u u malim stvarima kao što su: težnja konsistenciji u dizajnu, dokumentovanje i dostupnost svakog mini-projekta i korištenje samo onih eksternih izvora koji eksplicitno dozvoljavaju ponovnu upotrebu. Smatrao bih svoju misiju uspješnom kada bih u godinama ispred sebe vidio da su te male stvari i dalje u glavama budućih glavešina i starješina Organizacije.

2) U sadašnjem sazivu UO, iako najmlađi, član si sa najdužim 'stažom' u Organizaciji. Kako vidiš razvoj OCSI u proteklim godinama, i koje su tvoje sugestije za buducnost?

Kako kroz odrastanje uz starije u porodici, tako i kroz iskustvo koje od malih nogu nosim sa šahom, navikao sam na ulogu najmlađeg (i dičim se njome, ako ko pita.) Kroz godine, ulazio sam postepeno u sve uže krugove Organizacije I tako mogao da je vidim iz različitih uglova. Jedan sjajan aspekt ovogodišnjeg UO je stavljanje akcenta na sađenje sjemena iz koga će godinama nicati sve savršeniji plod. Tako je jasno da svaki od proizvoda UO očekuje nadogradnju i poboljšanje; ključ je u kontinuiranom radu, tokom mjeseci i godina. Raduje me da su oni kojima je naša pomoć potrebna, srednjoškolci i studenti koji razmišljaju o studijama u inostranstvu, stavljeni u prvi plan. Tako se OMSA pojavljuje i ustoličuje kao neprofitni, apolitični i tihi heroj; upravo kao onaj koji je i meni pomogao. Uspostavljanjem Ivo Vizin stipendije se postiglo mnogo na planu formalizacije te neformalnosti i pristupačnosti, koju OMSA želi da istakne, kada je u pitanju pružanje pomoći onima kojima je ona potrebna.

U budućnosti, bilo bi prelijepo proći ispred neke od gimnazija i čuti uzbuđenje u glasu srednjoškolaca jer je OMSA postavila još jednu korisnu informaciju o studijama ili stipendijama, za koje oni imaju pravo da se prijave… Ili čuti nekad na dnevniku nekog našeg uspješnog bisera, koji je do ključnih informacija došao preko OCSI kao medijatora… i ne biti šokiran zbog toga, jer su takvi događaji postali lajtmotiv zanimljivih priča.

3) Prosle godine si nam se javljao iz Njujorka, sada si u Abu-Dabiju. Proveo si neko vrijeme i na stažiranju u Amazonu, a bio si i TED govornik na svom univerzitetu. Možeš li nam reci nesto vise o tvom iskustvu u toku studija i uopste razvojnom putu?

Od Trinkomalea (Šri Lanka) do Sijetla, a preko Indije, Abu Dabija i Dubaija, Rima, Milana, Pariza i Londona, te Njujorka i Bostona, imao sam nevjerovatnu privilegiju da, tokom osnovnih studija, a primarno kroz projekte i iskustva, vidim i doživim toliko. Ipak, ono što prevazilazi sve putešestvije je prilika da upoznam izuzetne ljude, koji su postajali: kolege, prijatelji i mentori. Često mi se čini da je ono u čemu sam najuspješniji mogućnost da učim od ljudi i s veseljem prihvatim da ne znam ili da ne razumijem. Tim pristupom sam uspio u tome da oko sebe skupim grupu prijatelja iz Domovine kojim se iskreno divim; iako možda ne vladaju zemljama u kojima su trenutno, svijet bio znatno ljepše mjesto da je tako. I tu grupu sam proširio tokom studija – drugačiji pogledi i vanserijska vještina koja se vidi kroz skromnost i strast – postoji li stvarno išta bolje u ljudima? Dok god sam u situaciji da sam okružen vještijima i boljima od sebe, ne brinem puno; TEDx-i, Amazon-i i drugi uspjesi su samo nusproizvodi. 

Ivan Pićurić, zamjenik direktora OCSI, osoba je koja stoji iza nekih od najvažnijih projekata Organizacije u protekloj studijskoj godini. Osim odgovorne uloge u Upravnom odboru - predstavnika svih članova, Ivan je i rukovodilac autorskog tima koji je radio na izradi Publikacije o crnogorskim studentima u inostranstvu, kao i Publikacije o aplikacionim procesima - kako do studija u inostranstvu. Ivan je magistrant arhitekture na Univerzitetu u Mariboru, a trenutno je i zaposlen u Eforma arhitektonskom birou. 

 

1. Recite nam nešto više o sebi i Vašem radu u OCSI.

Student sam druge godine master studija arhitekture na FGPA Univerza Maribor (Fakulteta za gradbeništvo prometno inženirstvo in arhitekturo). Osnovne studije završio sam na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici gdje sam stekao neophodna znanja i iskustva koja su me preporučila za nastavak studija u Sloveniji.

Read more ...

U susret novoj akademskoj godini i sedmoj godišnjici rada Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), Fondacija Visin poziva pripadnice/ke crnogorske studentske populacije u inostranstvu (CSI) sa liderskim sposobnostima, strastvenim interesovanjem za pitanja mladih i iskustvom u kreiranju i upravljanju projektima i organizaciji dogadjaja da se prijave za ovogodišnju stipendiju "Ivo Vizin".

Read more ...


Zajedno pravimo krug

 

OCSI je, uz pokroviteljstvo Lovćen banke i Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje, a u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore, Gimnazijom Cetinje i civilnim sektorom, organizovala aktivnost „Zajedno pravimo krug“, na Cetinju 17. jula.

Read more ...

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka