Nacrti Strategije razvoja OCSI 2020-2022 i dopunjenog Statuta

Nacrti Strategije razvoja OCSI 2020-2022 i dopunjenog Statuta

  Na Zimskoj skupštini održanoj u decembru 2019. godine, članovi i alumnisti Organizacije su jasno istakli potrebe za izmjenama u strukturi Organizacije i određivanju strateških prioriteta razvoja Organizacije. Na osnovu zaključaka sa iste, Upravni odbor je u periodu od januara do maja ove godine sproveo niz dodatnih istraživanja, konsultacija i...

OCSI je objavila Konkurs za koordinatore tematskih grupa!

OCSI je objavila Konkurs za koordinatore tematskih grupa!

  Šta su tematske oblasti? Pored postojanja zajednica u državama u kojima studirate, uskoro ćete moći da se povezujete sa drugim crnogorskim studentima širom svijeta po oblastima studija i interesovanja! Cilj je povezivanje naših studenata koji svoja znanja stiču u inostranstvu i podsticanje saradnje, razmjena ideja, iskustava, te kreiranje i...

10 online predavanja

10 online predavanja

  Dragi srednjoškolci  i studenti,    Ukoliko ovih dana razmišljate kako da provedete slobodno vrijeme, imamo sjajne vijesti za vas! Donosimo vam 10 online predavanja na različite teme, počevši od srijede 18.03.    Po jedno predavanje dnevno će biti organizovano svakog dana sa početkom u 17h, a sve što...

COVID-19, Preporuke

COVID-19, Preporuke

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu još jednom podsjeća sve svoje članove i alumniste na OCSI Preporuke vezane za korona virus. S obzirom na sve veći broj univerziteta koji otkazuju predavanja i aktivnosti na svojim kampusima, neophodno je pratiti zvanične instrukcije univerziteta i vlasti, u državama u kojima se nalazite. Ukoliko...

Zimska skupština 2019

Zimska skupština 2019

Zimska skupština 2019 organizovana je 26. decembra u Podgorici, kao tradicionalan vid okupljanja crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), a ujedno je i proslavljen 8. rođendan Organizacije. Na događaju su se okupili članovi, alumnisti, partneri i zainteresovana javnost.   U uvodnim obraćanjima, programski direktor Nemanja Stijepović je ukazao na važnost povezivanja,...

 

Na Zimskoj skupštini održanoj u decembru 2019. godine, članovi i alumnisti Organizacije su jasno istakli potrebe za izmjenama u strukturi Organizacije i određivanju strateških prioriteta razvoja Organizacije. Na osnovu zaključaka sa iste, Upravni odbor je u periodu od januara do maja ove godine sproveo niz dodatnih istraživanja, konsultacija i priprema za izradu dva dokumenta koji reflektuju potrebe članstva. U skladu sa preporukama, izrađeni su dokumenti koji sadrže sve znajačne komentare članova i alumnista, a koji određuju smjernice za budući razvoj Organizacije.

Nacrt Strategije razvoja Organizacije za period od 2020. do kraja 2022. je dostupan ovdje.

Nacrt izmijenjenog i dopunjenog Statuta Organizacije je dostupan ovdje

Svoje komentare možete dostaviti isključivo popunjavanjem ove forme najkasnije do 06. jula do 23.59h, nakon čega će Upravni odbor pismeno odgovoriti na iste i  dopunjene verzije dokumenata dostaviti Skupštini Organizacije na dalje razmatranje i usvajanje.

 

OCSI je 28.04.2020. uputila Predsjedniku Vlade, g. Dušku Markoviću, inicijativu za dodjelu finansijske pomoći crnogorskim studentima u inostranstvu, koji su se u trenutku pandemije našli u inostranstvu. 

U nastavku možete pronaći incijativu i odgovor Vlade Crne Gore na istu. 

 

"Poštovani g. Markoviću,


Obraćam Vam se u ime Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) koja okuplja široku mrežu naših studenata, koji svoje studije završavaju na renomiranim svjetskim univerzitetima. OCSI je osnovana u decembru 2011. godine i predstavlja najkompletniju globalnu mrežu crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI). OCSI aktivno radi na održavanju saradnje sa matičnom državom i promovisanju potrebe za povratak školovanog kadra, sa prestižnih univerziteta širom svijeta, u Crnu Goru.

Povod našeg obraćanja su posljedice izazvane pandemijom COVID-19 po našu studentsku populaciju u inostranstvu. Na samom početku, želimo da uputimo zahvalnost Vama i Vladi Crne Gore na incijativi za organizovanje evakuacionih letova za crnogorske državljane nazad u zemlju, te da istaknemo požrtvovanost i spremnost službenika Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže da pomognu svim našim studentima u situaciji ovako teškoj i rizičnoj za sve nas. Kao zajednica studenata i Organizacija veoma cijenimo napore Vlade da suzbije dalje širenje pandemije u Crnoj Gori, i smanji posljedice izazvane istom.

Međutim, uprkos prilici za povratak svih naših državljanja u domovinu, dio studentske populacije u inostranstvu je odlučio da ostane u inostranstvu i time spriječi potencijalni rizik prenosa virusa u Crnu Goru, dok je određeni broj studenata, silom prilika, bio primoran da ostane u inostranstvu. Postoje brojni faktori koji su uticali na ovakvu odluku i oni se razlikuju od države do države, i od slučaja do slučaja. Određeni broj studenata, koji su ostali u inostranstvu, se u ovom trenutku suočavaju sa poteškoćama da nastave normalno životno funkcionisanje, usljed otežane ekonomske situacije u svijetu. Tako su npr. razne vrste stipendija, u zemljama gdje su valute značajno devalvirale, postale manje vrijedne; a neki su trenutno u neizvjesnosti kada će im biti isplaćen preostali dio iznosa. Takođe, veliki broj naših studenata trenutno nije u mogućnosti da pronađe zaposlenje, a pojedini koji su imali studentski posao/plaćenu praksu su bivali otpušteni, što je u većini situacija i slučaj sa samofinansirajućim studentima. Važno je takođe napomenuti da i bez obzira na mogućnost povratka u Crnu Goru, ugovori za studiranje i ugovori za zakup stanova/soba, obavezuju naše studente da redovno podmiruju svoje obaveze, što ih u ovom trenutku stavlja u nezavidnu situaciju uzimajući u obzir novonastale i vrlo neizvjesne okolnosti.

Stoga, koristimo priliku da Vas pozovemo da, u ime Vlade Crne Gore, uzmete u razmatranje i prijedlog Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu da se onim crnogorskim studentima, koji su ostali u inostranstvu a koji imaju finansijskih poteškoća, dodijeli jednokratna finansijska pomoć. U cilju efiksanijeg sprovođenja iste, predlažemo da se uspostave kriterijumi poput toga da se studenti trenutno nalaze u inostranstvu i da studiraju na full-time studijama ili razmjeni, a nezavisno od toga da li primaju stipendiju ili su samofinansirajući studenti.

Konačno, i pored inicijative za pružanje finansijske podrške studentima kojima je u ovom trenutku ista neophodna, koristimo priliku da ponudimo naše resurse Vladi Crne Gore, koji se najviše ogledaju u znanju i iskustvima našeg članstva, u cilju prevazilaženja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.


Unaprijed zahvaljujemo na izdvojenom vremenu da razmotrite našu inicijativu. Stojimo Vam na raspolaganju za dodatna pitanja i nadamo se prilici da sarađujemo u budućnosti.


S poštovanjem,

Dimitrije Jovićević"

 

Odgovor Vlade, proslijeđen od strane Ministarstva prosvjete 12.05, možete pronaći na ovom linku

 

Šta su tematske oblasti?

Pored postojanja zajednica u državama u kojima studirate, uskoro ćete moći da se povezujete sa drugim crnogorskim studentima širom svijeta po oblastima studija i interesovanja! Cilj je povezivanje naših studenata koji svoja znanja stiču u inostranstvu i podsticanje saradnje, razmjena ideja, iskustava, te kreiranje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti.

Koje su sve tematske oblasti?

1. Prirodne nauke: matematika, fizika, biologija, hemija i dr.
2. Umjetnost: umjetnost, kultura, mediji i dr.
3. Društvene nauke: ekonomija, pravo, međunarodni odnosi i dr.
4. Humanističke nauke: istorija, filozofija, teologija, pedagogija i dr.
5. Tehničke nauke: arhitektura, urbanizam, građevinarstvo i dr.
6. Medicinske nauke: medicina, kliničke meidicinske nauke, poljoprivredne i dr.
7.
Formalne nauke: IT, računarstvo, elektrotehnika i dr.
8. Interdisciplinarne nauke

Šta je uloga koordinatora određene tematske oblasti?

Postojanje pozicije pojavljuje se kao potreba za povezivanjem članova Organizacije po tematskim oblastima i koordinacije rada istih u cilju podsticanja naučne, akademske i poslovne saradnje. Koordinator OCSI tematske oblasti je (u organizacionom smislu) veza između članova tematske oblasti i godišnjeg plana rada/agende Organizacije, odnosno njenih struktura upravljanja.

Mandat Koordinatora određene oblasti je u trajanju dvije akademske godine, sa početkom u septembru. Mandat Koordinatora određene oblasti je obnovljiv i maksimalno može trajati tri godine.
 
Više o zadacima koordinatora oblasti možete pronaći ovdje
 
Koji su uslovi za prijavljivanje?

Svi članovi Organizacije, bilo sa osnovnih, magistarskih ili doktorskih studija imaju pravo da se prijave za poziciju.  
 
Kako se prijaviti?

Svoj CV možete poslati najkasnije do 25. maja do 23.59h na: ocsi.omsa@gmail.com 
 
Tematske oblasti grupe
 
 

 

Points of Contact 2019/20

 

PoC (Point of Contact) je jedan od najvrijednijih resursa OCSI. Kao integralni dio Organizacije, sama svrha i samo funkcionisanje Organizacije velikim dijelom zavisi od angažmana PoC-a. PoC može pružiti korisne informacije ili pomoći u procesu apliciranja, podijeliti savjete i organizovati aktivnosti koje se organizuju na nivou zajednice u kojoj djeluje! U nastavku možete pronaći kontakt informacije PoC-jeva za 2019/20. godinu, kao i informacije za one koji žele da postanu PoC u državi gdje nemamo aktivnih zajednica! 

 

Lista PoC-jeva je dostupna ovdje.

Opis zadataka koje obavljaju PoC-jevi je dostupan ovdje. Ukoliko želiš da postanes PoC za državu u kojoj studiraš, posalji email na kekovicmatija@gmail.com!

 

OCSI je otpočela procese razvoja Strateškog plana Organizacije za period 2020-2022, i izmjena i dopuna Statuta.
 
Pozivamo članove i alumniste Organizacije da se uključe u proces konsultacija i daju svoje komentare i predloge.
 
Želimo da čujemo vaša mišljenja o tome šta je neophodno izmijeniti i na koji način Organizacija treba da se razvija u budućnosti!
 
Link ka upitniku vezanom za smjernice članstva za određivanje prioriteta razvoja Organizacije: https://bit.ly/2WlApoe
Rok za ispunjavanje upitnika je 07. maj.
 
Link ka upitniku vezanom za izmjene i dopune Statuta: https://bit.ly/2L6ondy
Rok za slanje komentara 15. maj. 

 


Od samog osnivanja pa do danas, misija i vizija Organizacije nijesu se mijenjale, ali ljudi koji su ideje i projekte sprovodili u djelo, i postizali ciljeve - jesu. Struktura Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu propisana je Statutom organizacije, i iziskuje promjenu članova Upravnog odbora organizacije na godišnjem nivou. Pred vama se nalazi izvještaj za akademsku 2018/19. godinu i pregled najvažnijih aktivnosti koje su realizovane u ovom periodu.


Upravni odbor Organizacije za 2018/2019. godinu brojao je 9 članova, koji su iz različitih djelova svijeta virtuelno komunicirali, radili na projektima, organizovali dešavanja i tako pomogli Organizaciji da u ostvarivanju svoje vizije - umrežavanju i ujedinjavanju crnogorskih studenata u inostranstvu u cilju razmjene znanja i iskustava. Narativni izvještaj za akademsku 2018/19. godinu je dostupan na ovom linku.  Finansijski izvještaj za fiskalnu 2019. godinu je dostupan ovdje

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Održani Dani otvorenih vrata Ambasada Uprava za dijasporu (22/11/2019)
 
Sve više mladih studira u Sloveniji: Blizu domovine, još bliže Evropi! Portal Vijesti (17/11/2019)
 
O studiranju u inostranstvu Monitor (02/11/2019)
Link do članka
 
Objavljen Konkurs za učešće na projektu "Mreža mozgova" Ministarstvo prosvjete (26/09/2019)
 
Reagovanje na saopštenje Ministarstva zdravlja Antena M (06/09/2019)
 
Održana Ljetnja skupština Vlada Crne Gore (24/07/2019)
 
Želimo da studenti ostanu vezani za Crnu Goru Portal Vijesti (22/07/2019)
 
Crnogorski studenti u Tivtu Radio Tivat (22/07/2019)
Link do članka
 
Najviše mladih iz Crne Gore studira u Italiji i Turskoj Portal Vijesti (14/04/2019)
Link do članka
 
Kako žive crnogorski studenti u inostranstvu Portal Analitika (26/02/2019)
 
Vlada da garantuje kreditiranje talentovanih studenata Portal RTCG (19/06/2018) 
Link do članka
 
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

Mreža mozgova, 23.03.2020

Crnogorski studenti o COVID-19, OMSA, 20.03.2020

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka