#MeStudyingAbroad projekat

#MeStudyingAbroad projekat

MeStudyingAbroad sastavni je dio ovogodišnjeg Editorijala naše organizacije. Projekat je započet 11.02. i trajaće sve do oktobra mjeseca ove godine. U fokusu su, kao i uvijek, crnogorski studenti u inostranstvu koji pričaju svoju studentsku priču, ovoga puta iz jedne malo drugačije perspektive. Naime, s obzirom na to da je Instagram...

Centralna banka uključila CSI u konkurs za dodjelu Godišnje nagrade

Centralna banka uključila CSI u konkurs za dodjelu Godišnje nagrade

Nakon Ministarstva nauke, koje je uključilo CSI u konkurs za ljetnju školu CERN-a, lijepe vijesti stižu i iz Centralne banke!

VI Zimska skupština OCSI

VI Zimska skupština OCSI

U Podgorici je 27.decembra po šesti put održana Zimska skupština Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Uskoro konsultacije za srednjoškolce i studente

Uskoro konsultacije za srednjoškolce i studente

U susret Zimskoj skupštini OCSI ostaje dosljedna svojoj tradiciji organizovanja konsultacija za srednjoškolce i studente. Događaj je otvorenog karaktera, namijenjen studentima i srednjoškolcima u Crnoj Gori koji planiraju da nastave školovanje u inostranstvu. Učesnicima ce biti pružena prilika da čuju iskustva svojih kolega o studiranju u inostranstvu i da aktivno učestvuju,...

Otvorene prijave za CERN-ovu ljetnju školu!

Otvorene prijave za CERN-ovu ljetnju školu!

Ministarstvo nauke otvorilo je konkurs za atraktivne studentske stipendije u vodećoj svjetskoj laboratoriji - CERN-u. Program se naziva „Studentska ljetnja škola CERN 2019“. Ovo su naročito dobre vijesti za CSI populaciju jer ove godine i crnogorski studenti koji su na studijama u inostranstvu mogu da apliciraju za CERN-ovu ljetnju školu!...

tina kuzman

Opiši tok dosadašnjeg školovanja.

Tina: Osnovnu školu i gimnaziju sam završila u Podgorici. Osnovne studije takođe u Podgorici na univerzitetu Mediteran, fakultet vizuelnih umjetnosti, smjer audio-vizuelna produkcija. Specijalističku godinu sam provela u Londonu, Queen Mary University of London- Humanities and Social Sciences. 
Trenutno sam na magistarskim studijama produkcije u Podgorici i radim u firmi Open Box Studio koju je formiralo moje društvo sa fakulteta. Bavimo se produkcijom i 3D štampom gdje smo za sada jedini koji tu tehnologiju koriste u komercijalne svrhe.
Bila sam i na ljetnjoj školi filma u Pragu 2017.

Opširnije...

ranko toskovic

 

Opiši tok dosadašnjeg školovanja.

Nakon prirodno-matematičkog smjera gimnazije Stojan Cerović, počeo sam sa BSc studijama na Univerzitetu Crne Gore. Na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) sam završio BSc studije na odsjeku za Elektroniku, telekomunikacije i računare, a istovremeno sam završio dvije godine BSc studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, na odsjeku za Fiziku. Nakon toga sam završio specijalističke studije u grupi za Elektroniku na ETF-u. Slijede MSc studije iz Nanonauka i nanotehnologija koje sam završio na KU Leuvenu i Chalmers univerzitetu tehnologije i tokom kojih sam se specijalizirao za nanofiziku. Nakon toga sam uradio doktorat iz eksperimentalne fizike, u oblasti kvantne nanofizike, na TU Delftu. Trenutno radim kao istraživač u holandskom nacionalnom institutu za metrologiju. 

Opširnije...

Fondacija Visin objavljuje poziv svim crnogorskim studentima u inostranstvu (CSI) i alumnima koji su donedavno studirali da sa uključe u nagradno takmičenje #TezaZa90Sekundi!

Opširnije...

U susret novoj akademskoj godini i osmoj godišnjici rada Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), Fondacija Visin poziva pripadnice/ke crnogorske studentske populacije u inostranstvu (CSI) sa liderskim sposobnostima, strastvenim interesovanjem za pitanja mladih i iskustvom u kreiranju i upravljanju projektima i organizaciji dogadjaja da se prijave za ovogodišnju "Visin Stipendiju za CSI Liderstvo".
Visin Fondacija je nastala kao inicijativa alumnija i članova Borda povjerenika, sa dugoročnim ciljem da lansira ultimativni program stipendiranja mladih talenata iz Crne Gore za vodeće svjetske programe visokog obrazovanja. Kratkoročno, vjerujemo da je pružanje podrške razvoju CSI mreže ključni korak ka realizaciji pomenutog cilja, i da će, kroz praktikovanje integeneracijskog povezivanja i mentorstava među CSI, buduće generacije imati osiguranu podršku za svoje ambicije, bez obzira na ekonomske i geopolitičke prilike u Crnoj Gori i na Balkanu.
Stipendija će stimulisati rad Upravnog odbora OCSI, i to kroz proces izbora Izvršnog diretkora/direktorice. Izvršna direktorica/direktor (ID) ima zadatak da unaprijedi uslove za uspostavljanje zajedničkog djelovanja medju novom generacijom crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), u periodu koji se smatra ključnim za dinamiku CSI populacije i buduću migraciju mladih iz Crne Gore. U okviru svoje uloge, on/a okuplja tim CSI saradnika na lokacijama širom svijeta, sa različitim akademskim profilima i vještinama. Zajedno oni rade na ispunjavanju OCSI agende koja je ID-u povjerena od strane Borda povjerenika.
Stipendija i Fondacija simbolično nose naziv “Visin” po kapetanu Vizinu, moreplovcu rođenom u Prčnju, koji je na poziv Hazbuške Monarhije na brodu Splendido oplovio svijet u periodu između 1852. i 1859., i time bio tek šesti profesionalni moreplovac koji je to učinio posle Magelana. Po povratku sa ekspedicije, kapetan Vizin je stigao u Trst 30. avgusta 1859., pa stoga je i simbolični datum lansiranja stipendije 30. avgust.
Iznos stipendije od 3,000 EUR se dodjeljuje kandidatu sa najboljom aplikacijom za poziciju Izvršnog direktora/direktorice OCSI, na period od godinu dana, u pet rata kroz akademsku 2018/19. godinu, i to: 27.12.2018., 27.03.2019., 27.06.2019., 27.09.2019. i 30.10.2019, kada počinje mandat novog/e Izvršnog/ne dirkeotra/ice. Stipendijom se želi osigurati da kandidat može da se posveti radu na unapredjenju OCSI misije i vizije kao najvažnijoj sekundarnoj aktivnosti pored svojih univerzitetskih obaveza, u cilju daljeg poboljšanja saradnje i komunikacije među sve brojnijom i različitijom CSI populacijom. Mi snažno vjerujemo da je dalji rad na unapredjenju saradnje medju CSI populacijom od kritičnog značaja, kako za same CSI tako i za budući razvoj matične države.
Profil kandidata:
- redovan student osnovnih (min 2 god.), master studija, ili doktorskih (max. 2 godina) studija u inostrastvu, ne računajući zemlje regiona (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju)
- dokazani akademski rezultati (min. srednja ocjena B u ECTS, 3.0 u GPA, i ekvivalentno u drugim sistemima)
- poželjno iskustvo u radu sa NVO, projektnom menadžementu, istraživanju, omladiskom aktivizmu, veb dizajnu
- poželjno iskustvo u radu i koordinaciji rada sa većom grupom ljudi u uslovima bez direktnog fizičkog kontakta (virtuelna komunikacija)
- liderstvo, kreativnost, proaktivnost, tačnost, organizacijske sposobnosti, postavljanje prioriteta i planiranje unaprijed
- engleski jezik (C1 – Napredni nivo) i još jedan strani jezik
Proces selekcije:
Svi zainteresovani kandidati mogu poslati CV (max. 2 stranice) i motivaciono pismo (max. 500 riječi) na ocsi.omsa@gmail.com do subote 15.09.2018. u ponoć po CET-u. Po prijemu aplikacije, kandidati će dobiti i link za kratak dodatni upitnik koji je neophodno ispuniti najkasnije do nedelje 16.09.2018. u ponoć po CET-u.
Kandidati koji uspješno prodju prvi krug će biti pozvani da dostave propratnu dokumentaciju (akademske transkripte, i sl.), i da se priključe nastavku selekcionog procesa koji će trajati zaključno sa nedeljom 07.10.2018. Kandidati će biti obaviješteni o finalnoj odluci o stipendiranju u utorak 9. oktobra tekuće godine. Izabrani kandidat preuzima ulogu Izvršnog/ne direktora/ice 1. novembra. Molimo da poziv proslijedite svim kolegama za koje mislite da bi bili zainteresovani za kandidaturu. Ne oklijevajte da nas kontaktirate ukoliko imate bilo kakva pitanja o OCSI i stipendiji. Ukoliko ste zainteresovani da kao CSI alumni podržite stipendiranje, ili ukoliko imate dodatnih pitanja, takođe ne okijevajte da nas kontaktirate na ocsi.omsa@gmail.com.
Konačno, svim CSI želimo izuzetno uspješnu akademsku 2018-19 godinu!
 

40685520 1664457520326465 9202503533792854016 n

 

Opiši tok dosadašnjeg školovanja.

Završavam osnovnu školu kao đak generacije i dvostruki republički prvak iz fizike i upisujem srednju muzičku školu ,,Vasa Pavić", odsjek gitara. Vanredno polažem drugi i četvrti razred srednje škole, i sa 16 godina upisujem muzičku akademiju u Beogradu kao prvoplasirana na listi upisanih na svim odsjecima. Bečelor završavam sa 19 godina u Ženevi, Master iz muzičke pedagogije sa 21. Na istoj instituciji stičem diplomu mastera interpretacije, a kasnije i specijalističkih studija u Bazelu. Uporedo sa studijama u Švajcarskoj završavam specijalizaciju u Strazburu i sve ispite osim magistarskog na akademiji u Gracu. Upravo počinjem šestu godinu kao stalni profesor na muzičkom konzervatorijumu, a treću kao vanredni profesor na muzičkoj akademiji.

Kako je cilj vaših intervjua da budućim generacijama studenata dâ praktične informacije, izostavljam imena profesora i institucija, jer muzičari ih znaju, a ostalima nisu relevantne. Institucije zbilja nisu toliko bitne u mom pozivu, jer koliko god da znanje ključnih muzičkih predmeta obogaćuje muzičara, ono ka čemu svaki perspektivni, mladi muzičar stremi je ,,željeni" profesor glavnog instrumenta. Nešto nalik trenerima tenisa ili guruima u istočnjačkim kulturama, profesor instrumenta je osovina muzičkog školovanja. Budući da se muzički izvođač, poput glumca, istovremeno služi svojim umom, tijelom i emocijama, a časovi su individualni, neizbježna je bliskost sa profesorom. Njegovo znanje i ličnost ostavljaju neizbrisiv trag na mladim osobama, stoga je izbor profesora, to jest kompatibilnost s njim, ono o čemu najviše treba promisliti, prije svih drugih prednosti ili mana određene institucije. Moja motivacija, pogledi na umjetnost, a i život, su u prvih desetak godina školovanja bili pod velikim uticajem mojih profesora i neizmjerno sam im zahvalna što su u svakom trenutku podržavali i poštovali moju ličnost, jer nije rijetko da profesor ,,slomi" ono u čemu se student razlikuje od njega.

Uz redovnog profesora gitare, najviše sam učila van univerziteta. Muzički festivali, takmičenja, seminari ne pripadaju studijama, a neizostavni su za bilo koga ko želi da se ozbiljno bavi muzikom. Susreti sa najvećim imenima klasične gitare, pedagozima koji su stvorili generacije profesionalaca, a prije svega sa gitaristima tada mog uzrasta su glavni dio onoga što zovem svojim ,,školovanjem". Mimo ličnog učešća na seminarima i takmičenjima, dani i nedjelje koje sam provela u istom smještaju sa kolegama prvo iz regiona, pa onda i svijeta, su mi omogućili uvid u različite škole gitare, repertoar, radne navike, stavove i vrijednosti pojedinaca koji su nerazdvojne od načina svirke. Omogućili su mi da u svaki dan u svojoj dnevnoj sobi ili na hodniku hotela slušam mlade gitariste kojima se divim, da prisustvujem magiji njihovog susreta sa jednako talentovanim profesorima, a u nekim slučajevima, i da shvatim šta sam spremna da žrtvujem, a šta nisam kada je u pitanju karijera. Ti kontakti su rezultirali ne samo razmjenom informacija, već i mnogim prijateljstvima koje danas imam širom Evrope. U brojkama se radi o četrdesetak festivala kojima sam prisustvovala kao učenik ili takmičar, a tridesetak gdje sam bila profesor, član žirija ili koncertant.

Koliko je na tebe uticalo studiranje u inostranstvu?

Kako se radi o bitnijoj polovini mog života, mogu samo da nagađam koliko bih bila drugačija da sam ostala u Crnoj Gori. Ono što mogu navesti kao specifičnost Ženeve u odnosu na nečije drugo ,,inostranstvo" je njena etnička raznolikost. Nerijetko su u slučajnoj grupi od desetak osoba zastupljeni svi kontinenti. Takođe, zbog nedostupnosti smještaja u Ženevi, nisam bila u studentskom domu, nego u takozvanom foajeu u kome su bili smješteni kako studenti, tako i sezonski radnici, stažisti iz Ujedinjenih nacija, ljekari specijalizanti, fizički radnici... Iako sam zadugo bila najmlađa, mislim da mi je značilo da od starta budem u kontaktu sa ljudima različitih profila, van akademskog miljea, i da vidjevši kompleknost života nakon studija, shvatim da nisu vrijedne stresa. To na primer nisam znala tokom prve dvije godine studija u Beogradu, dok su svi oko mene bili studenti i kad sam poništavala devetku.

Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Radoznalost.

Da li si nekad pomislila da odustaneš?

Iako mi fali sposobnost organizacije, imam dobru dugoročnu memoriju, takmičarski duh i radoznale sam prirode, tako da studije nisu mogle teško da mi padnu. Nažalost, gitara ne pripada orkestru i nikako da postanem sama svoj menadžer, jer taj talenat nemam ni u tragovima, a kada sam birala profesiju niko mi nije reko da će mi trebati. Pomalo zavidim ljudima koji imaju radno mjesto van svoje kuće, čije su profesije emotivno lakše, ukalupljenije, zahtijevaju manje rada na sebi, snage volje, organizacije. Ljudima koji uveče ostave svoj posao na poslu. Nekada odustanem od kompozicije na kojoj radim, jer uprkos tome što mi se sviđa kako je drugi sviraju, ne uspijem da pronađem način na koji ću dostojno izraziti i sebe i kompozitora. A od profesije ne bih mogla da odustanem, sve i da hoću, jer jednom kad sam ovladala tim apstraktnim jezikom i uspjela sebe da izrazim tonovima bolje nego što mogu riječima, instrument je postao vrsta terapeuta-sagovornika. Veče pred koncert uvijek poželim da odustanem, ali se predomislim u toku sljedećeg dana, a onog sljedećeg žudim da se vratim na scenu.

Da li ti se tokom boravka u inostranstvu dešava nešto nesvakidašnje, što bi željela da podijeliš sa nama?

Smotana, a samouvjerena osoba sakupi stotinu anegdota za dvanaest godina. Ako mogu, radije bih iz ličnog iskustva da posavjetujem srednjoškolce da ne vezuju svoj identitet za određeni talenat ili predmete koji im (ne)idu, makar ne u tolikoj mjeri da odustanu od izazova. Kroz osnovnu i srednju školu sam prezirala časove stranih jezika i pitala se zašto umjesto njih ne uvedu još nešto bitnije kao što je matematika ili kontrapunkt. Po meni je to bilo nepotrebno dupliranje znanja, jer ako nešto mogu reći na svom jeziku, zašto bih gubila vrijeme da to isto kažem na još dva. Shodno tome, smatrala sam da nisam talentovana za jezike, a nisu mi ni bili interesantni. Međutim, iz romantičnih pobuda počela sam da govorim engleski jezik, tokom studija mi je trebao francuski, zatim sam uz prijatelje naučila italijanski i španski, a iz hobija i zbog posla njemački, tako da sam nekih šest godina nakon moje odbojnosti ka jezicima imala intervjue za posao i radno iskustvo na šest jezika, a u međuvremenu sam ovladala komunikacijom na još dva. Osim originalne literature, bonus prijateljstava i prilika za posao, kroz jezike bolje proživljavam kompozicije nastale na određenom podneblju, svako malo se obradujem novom etimologijom, imam osjećaj da su mi date kulture nadomak ruke. Pritom i dalje nisam talentovana za jezike, ali pošto mi nisu profesija to je postalo nebitno. Uvjerenja u stilu ''ja ne volim njemački" i "ja ne volim kinesku hranu" pripadaju nezrelom razmišljanju, ukoliko ih vidite kao prepreke, a ne izazove koje vas dijele od zaista bitnih životnih opredjeljenja.

Zbog čega si odlučila da ostaneš u inostranstvu?

Osobe koje najviše cijenim u svom trenutnom okruženju su uklopljene, zadovoljne, imaju puno profesionalnih i ličnih prilika da rade ono što ih ispunjava, nesmetano napreduju. Osobe koje najviše cijenim u Crnoj Gori često su neshvaćene, željele bi da promijene puno toga, a ne nailaze na dovoljan broj istomišljenika.

Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Smatram da svako ko finansijski može da iznese prvi semestar života u inostranstvu pokuša. Već od drugog semestra onaj ko je uporan može naći neki studentski posao. Ja radim od svoje devetnaeste godine, djeluje rano, a tada smo zapravo fizički najspremniji za samo par sati sna, i puno učenja, rada i izlazaka. Nevezano za kvalitet univerziteta, izlazak iz zone komfora, funkcionisanje u drugačijoj sredini, komunikacija na stranom jeziku su iskustva koja su neophodna da bi se svijest pojedinca, a posljedično i zajednice promijenile na bolje. U sredini homogenoj kao Crna Gora, teško je naći prijatelja sa drugog kraja svijeta. A dobar prijatelj iz daleke zemlje je kao knjiga bajki bez kraja.

Moj stav o profesionalnim izborima mladih muzičara sam iznijela u prvom odgovoru. Za sve ostale, koji imaju želju da odu u instranstvo, a nemaju sve informacije, nekoliko je pristupa. Samo po sebi se razumije da se treba raspitati o izabranom smjeru i univerzitetu, kako online, tako među svršenim studentima. Ostali parametri su stipendije i njihova visina u odnosu na troškove života, mogućnost za studentski posao, dostupnost smještaja, kulturna ponuda grada, low-cost letovi, spoljna politika zemlje, uslovi za radnu dozvolu i tako dalje. Nije svako kosmopolita i ne treba da bude, ali treba izaći iz male sredine, ako ništa drugo makar da bi se vratili svojoj kući sa saznanjem da je tu najbolje.

Dopuni poznati arhetip odlikom za individualnu valorizaciju unutar i izvan modernog crnogorskog društva: "Čojstvo, junaštvo i..."?

Braniti sebe od drugoga, a naročito drugoga od sebe već obuhvata skoro sve vrline.

Šta danas rade ljudi koji su te originalno inspirisali da pratiš svoja interesovanja i ambicije, da radiš na dostizanju profesionalnog nivoa na kome si trenutno?

Bave se izvođaštvom, pedagogijom, istraživačkim radom... Iako je prošlo više od decenije i mogu da ih analiziram nepristrasno, ne gube šarm, ostali su ispunjene i inspirativne osobe i srećna sam što ih imam za prijatelje.

Da si danas maturirala u Crnoj Gori, koji bi bio tvoj idući korak?

Identičan svojim stopama od ranije, jer za poziv imam ono što najviše volim i najbolje znam, a ne mogu ni na trenutak da zamislim da se odreknem ljudi i svojih osobina koje su plod posljednjih dvanaest godina. Da neko samo za mene zaustavi vrijeme na par decenija, onda ne bih imala mobilni telefon, ni stalan posao, išla bih još dalje na istok i na jug, svirala više jazz-a, bavila se antropologijom, ekstremnim sportovima... a možda baš tome posluži penzija.

 

marica ivanovic

 

Opiši tok dosadašnjeg školovanja.

Ja sam školovanje u inostranstvu započela sa nepunih 15 godina. Srednju školu sam završila u internatu Insitut Montana u Švajcarskoj, nakon čega sam se opredijelila za strudiranje ekonomije na Nottingham Univerzitetu u Velikoj Britaniji. Tokom studija na Nottingham-u shvatila sam da grana ekonomije koja me najviše interesovala i koja mi je ujedno i najbolje ležala jeste ekonometrija; tako da sam poslije osnovnih studija završila i master Ekonometrije i Matematicke Ekonomije na LSE-ju.

Koliko je na tebe uticalo studiranje u inostranstvu?

Mnogo. Uzevši u obzir da sam Crnu Goru "napustila" u prvom razredu srednje škole veliki dio moje ličnosti se formirao van Crne Gore. Sistem obrazovanja u inostranstvu je mnogo drugačiji nego kod nas i mislim da je dosta uticao na način na koji trenutno razmišljam. Profesori su se uvijek trudili da nas "natjeraju" da razmišljamo objektivno ali i kritički i da preispitujemo sve što učimo. 
Na mene je takođe dosta uticalo upoznavanje nekih novih ljudi, različitih kultura i pogleda na svijet.

Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Uvijek sam bila veoma ambiciozna i išla ka tome da ostvarim uspjeh, ali moja najveća motivacija u svemu što radim jeste moja porodica. Roditelji su mi bili ogromna podrška i znala sam da ih svaki moj uspjeh čini ponosnima.

Da li si nekad pomislila da odustaneš?

Iskreno, nikada nisam bila u iskušenju da odustanem kada su u pitanju bile moje studije, ali jesam pomislila da odustanem od aplikacija za posao u Londonu jer je to bio vrlo dug, iscrpan i težak proces. Mislim da sam za vrijeme magistarskih studija poslala oko 25-30 aplikacija, a za pojedina radna mjesta sam imala i po i 10 intervjua. U isto vrijeme sam radila magistarske na LSE-ju i nije mi bilo lako da se dovoljno posvetim i aplikacijama i studijama. Zbog toga sam razmisljala da prekinem proces apliciranja za posao, ali srećom sam sebe pogurala da dam najviše od sebe tih par mjeseci i uspjela da dobijem par ponuda za posao nakon završetka studija.

Da li ti se tokom boravka u inostranstvu dešava nešto nesvakidašnje, što bi željela da podijeliš sa nama?

Marica: Imam mnogo lijepih uspomena sa školovanja u inostranstvu, ali mene su oduvijek najviše inspirisali ljudi. Za vrijeme studija na LSE-ju imala sam priliku da upoznam i razgovaram sa našim Nobelovcem iz ekonomije. Takođe sam slušala predavanja mnogih javnih ličnosti poput Wolfganga Schäuble-a, koji je u to vrijeme bio ministar finansija Njemačke. Mislim da sam mnogo naučila slušajući njihove životne priče i savjete koje su imali za nas, mladje generacije.

Zbog čega si odlučila da ostaneš u inostranstvu?

Marica: Odlučila sam da ostanem u Londonu jer radim u finansijskom sektoru, a London je trenutno finansijski centar Evrope (vidjećemo kakva će situacija biti nakon Brexita).
Znala sam da ovdje mogu da steknem veliko znanje i mislim da je to bila ispravna odluka. Trenutno sam vrlo zadovoljna svojim poslom i znanjem koje stičem svakodnevno, ali to ne znači da se neću vratiti u Crnu Goru za par godina.

Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Preporučila bih im da dobro istraže sve mogućnosti i pronađu svakako ono što vole. Mislim da ima mnogo opcija za školovanje van Crne Gore i mislim da ponekad ni mi sami nismo svjesni koliko izbora imamo. Takodje bih im preporučila da ih nikad ne sputava strah od neuspjeha, jer smatram da je bolje pokušati pa ne uspjeti, nego se cio život kasnije pitati šta bi moglo biti da smo barem probali.

Dopuni poznati arhetip odlikom za individualnu valorizaciju unutar i izvan modernog crnogorskog društva: "Čojstvo, junaštvo i..."?

Upornost.

Šta danas rade ljudi koji su te originalno inspirisali da pratiš svoja interesovanja i ambicije, da radiš na dostizanju profesionalnog nivoa na kome si trenutno?

Postoje dva puta kojima su krenuli ljudi koji su me ohrabrili da donesem odluku da svoju karijeru započnem u finansijama. Jedan dio je ostao u finansijama da napreduju ka samom vrhu toga sektora, dok se pozamašan broj ljudi opredijelio da svoju sreću okuša u start up-ovima. London je ogroman „hub“ za firme koje su tek u početnim fazama jer postoji dosta investitora koji traže preduzetnički mindset.

Da si danas maturirala u Crnoj Gori, koji bi bio tvoj idući korak?

Definitvno bih pokušala makar godinu dana da provedem van Crne Gore, jer mislim da je blago koje stičemo na putovanjima i upoznavanjem različitih kultura neprocijenjivo.

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka