Utorak za nas / Ilija Radoman, Češka

Utorak za nas / Ilija Radoman, Češka

  Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju? Nakon završetka srednje škole - Gimnazije „Slobodan Škerović“, odlučio sam se za oblast koja me je oduvijek interesovala – diplomatiju. Osnovne studije sam završio na Fakultetu političkih nauka (smjer Međunarodni odnosi). Nakon FPN-a, nastavio sam magistarske studije na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU)...

Utorak za nas / Boris Lipovina, Mađarska

Utorak za nas / Boris Lipovina, Mađarska

  Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju? Nakon završetka srednje škole - Gimnazije „Slobodan Škerović“, odlučio sam se za oblast koja me je oduvijek interesovala – diplomatiju. Osnovne studije sam završio na Fakultetu političkih nauka (smjer Međunarodni odnosi). Nakon FPN-a, nastavio sam magistarske studije na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU)...

Utorak za nas / Anja Đurić, Poljska

Utorak za nas / Anja Đurić, Poljska

  Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju? Srednju školu sam završila u podgoričkoj gimnaziji „Slobodan Škerović“. Nakon toga sam upisala studije psihologije u Nikšiću, a trenutno studiram kliničku neuropsihologiju i kliničku psihoterapiju na Univerzitetu u Varšavi. Zašto baš Poljska i zašto baš taj fakultet? Oduvijek sam znala da...

Utorak za nas / Stefan Milović, Letonija

Utorak za nas / Stefan Milović, Letonija

  Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju? Studiranje sam započeo na Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Novom Sadu, odsjek Arhitektura i urbanizam, gdje sam i studirao do finalne - četvrte godine. Uzevši u obzir da je Kancelarija za mobilnost našeg fakulteta prilično povezana sa brojnim evropskim i...

Utorak za nas / Sofija Bojic, Italija

Utorak za nas / Sofija Bojic, Italija

  Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju? Srednju školu sam završila u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, u Podgorici. Nakon toga izabrala sam studije psihologije (Scienze e Tecniche Psicologiche) na Univerzitetu “Aldo Moro” u Bariju gdje trenutno pohađam treću godinu. Zašto baš Italija i zašto baš psihologija? Italiju sam uvijek...

U sklopu prezentacije OCSI Upravnog odbora za 2017/18, predstavljamo vam Jovana Jovančevića, kreativnog direktora OCSI!

 

1) Jovane, osoba si koja je, osim vizuelnih rješenja ("Zajedno pravimo krug", "Zimska skupstina"), bila zadužena i za reaktiviranje našeg sajta. Kaži nam nesto vise o tvom iskustvu na poziciji kreativnog direktora?

Od samog početka, našao sam motivaciju u pomaganju onima koji razmišljaju o studijama u inostranstvu i raskrinkavanju bauka kroz taj proces. Odlično mi je poznat strah i izgubljenost koji ti bauci proizvode, kao i ona neizmjerna zahvalnost koju sam osjetio prema onom koji mi je pružio ruku u tom procesu, ne očekujući ništa zauzvrat. Želeći da tu zahvalnost kanališem tako što ću pomagati drugima na isti način, OMSA se našla kao prirodan izbor. Kao i za mnoge prilike u studentskim danima, obreo sam se na mjestu kreativnog direktora ne kao najbolji i najkreativniji (crnogorski) dizajner i web developer, već kao neko koga je rad u Organizaciji privukao i koji je bio voljan da uči i žrtvuje svoje vrijeme za taj rad.

Više od postera, videa i dokumenata u čijoj sam kreaciji učestvovao, moj doprinos je u u malim stvarima kao što su: težnja konsistenciji u dizajnu, dokumentovanje i dostupnost svakog mini-projekta i korištenje samo onih eksternih izvora koji eksplicitno dozvoljavaju ponovnu upotrebu. Smatrao bih svoju misiju uspješnom kada bih u godinama ispred sebe vidio da su te male stvari i dalje u glavama budućih glavešina i starješina Organizacije.

2) U sadašnjem sazivu UO, iako najmlađi, član si sa najdužim 'stažom' u Organizaciji. Kako vidiš razvoj OCSI u proteklim godinama, i koje su tvoje sugestije za buducnost?

Kako kroz odrastanje uz starije u porodici, tako i kroz iskustvo koje od malih nogu nosim sa šahom, navikao sam na ulogu najmlađeg (i dičim se njome, ako ko pita.) Kroz godine, ulazio sam postepeno u sve uže krugove Organizacije I tako mogao da je vidim iz različitih uglova. Jedan sjajan aspekt ovogodišnjeg UO je stavljanje akcenta na sađenje sjemena iz koga će godinama nicati sve savršeniji plod. Tako je jasno da svaki od proizvoda UO očekuje nadogradnju i poboljšanje; ključ je u kontinuiranom radu, tokom mjeseci i godina. Raduje me da su oni kojima je naša pomoć potrebna, srednjoškolci i studenti koji razmišljaju o studijama u inostranstvu, stavljeni u prvi plan. Tako se OMSA pojavljuje i ustoličuje kao neprofitni, apolitični i tihi heroj; upravo kao onaj koji je i meni pomogao. Uspostavljanjem Ivo Vizin stipendije se postiglo mnogo na planu formalizacije te neformalnosti i pristupačnosti, koju OMSA želi da istakne, kada je u pitanju pružanje pomoći onima kojima je ona potrebna.

U budućnosti, bilo bi prelijepo proći ispred neke od gimnazija i čuti uzbuđenje u glasu srednjoškolaca jer je OMSA postavila još jednu korisnu informaciju o studijama ili stipendijama, za koje oni imaju pravo da se prijave… Ili čuti nekad na dnevniku nekog našeg uspješnog bisera, koji je do ključnih informacija došao preko OCSI kao medijatora… i ne biti šokiran zbog toga, jer su takvi događaji postali lajtmotiv zanimljivih priča.

3) Prosle godine si nam se javljao iz Njujorka, sada si u Abu-Dabiju. Proveo si neko vrijeme i na stažiranju u Amazonu, a bio si i TED govornik na svom univerzitetu. Možeš li nam reci nesto vise o tvom iskustvu u toku studija i uopste razvojnom putu?

Od Trinkomalea (Šri Lanka) do Sijetla, a preko Indije, Abu Dabija i Dubaija, Rima, Milana, Pariza i Londona, te Njujorka i Bostona, imao sam nevjerovatnu privilegiju da, tokom osnovnih studija, a primarno kroz projekte i iskustva, vidim i doživim toliko. Ipak, ono što prevazilazi sve putešestvije je prilika da upoznam izuzetne ljude, koji su postajali: kolege, prijatelji i mentori. Često mi se čini da je ono u čemu sam najuspješniji mogućnost da učim od ljudi i s veseljem prihvatim da ne znam ili da ne razumijem. Tim pristupom sam uspio u tome da oko sebe skupim grupu prijatelja iz Domovine kojim se iskreno divim; iako možda ne vladaju zemljama u kojima su trenutno, svijet bio znatno ljepše mjesto da je tako. I tu grupu sam proširio tokom studija – drugačiji pogledi i vanserijska vještina koja se vidi kroz skromnost i strast – postoji li stvarno išta bolje u ljudima? Dok god sam u situaciji da sam okružen vještijima i boljima od sebe, ne brinem puno; TEDx-i, Amazon-i i drugi uspjes-i su samo nusproizvodi. 

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka