Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija

Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija

Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija  Otvoreni dani nauke 2018 Posjetite simpozijum "Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija" u četvrtak 11. oktobra u 17h u prostorijama kompanije Domen, Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart,  i upoznajte se sa radom mladih internacionalnih eksperata iz oblasti molekularne biologije i genetskog inžinjeringa! Otvoreni dani...

10 savjeta za aplikacije za studije u inostranstvu

10 savjeta za aplikacije za studije u inostranstvu

Naša draga kreativna direktorica OCSI, Tanja Radovanovic, je za vas ilustrovala " Deset savjeta za aplikacije za studijske programe u inostranstvu". Septembar je krajnje vrijeme da se zavrnu rukavi i počne planiranje i rad za većinu nivoa aplikacija. Savjetima želimo da vas usmjerimo i upozorimo na izazove koje predstavljaju aplikacioni...

Utorak za nas / Tina Kuzman, Crna Gora

Utorak za nas / Tina Kuzman, Crna Gora

  Opiši tok dosadašnjeg školovanja. Tina: Osnovnu školu i gimnaziju sam završila u Podgorici. Osnovne studije takođe u Podgorici na univerzitetu Mediteran, fakultet vizuelnih umjetnosti, smjer audio-vizuelna produkcija. Specijalističku godinu sam provela u Londonu, Queen Mary University of London- Humanities and Social Sciences. Trenutno sam na magistarskim studijama produkcije u...

Utorak za nas / Ratko Tošković, Holandija

Utorak za nas / Ratko Tošković, Holandija

  Opiši tok dosadašnjeg školovanja. Nakon prirodno-matematičkog smjera gimnazije Stojan Cerović, počeo sam sa BSc studijama na Univerzitetu Crne Gore. Na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) sam završio BSc studije na odsjeku za Elektroniku, telekomunikacije i računare, a istovremeno sam završio dvije godine BSc studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, na odsjeku za...

Objasni tezu za 90 sekundi i osvoji nagradu!

Fondacija Visin objavljuje poziv svim crnogorskim studentima u inostranstvu (CSI) i alumnima koji su donedavno studirali da sa uključe u nagradno takmičenje #TezaZa90Sekundi! Naime, pozivamo sve CSI koji su/će u periodu od 1.09.2017. do 1.10.2018. odbranili/ti svoje teze na kraju osnovnih, Master ili doktorskih studija, kao i na kraju (istraživačkih)...

Još jedna nedjelja i još jedna prilika da vam predstavimo izuzetne članove Upravnog odbora OCSI - Katarina Lazović, naša koordinatorka za interne odnose, govorila je za naš sajt o njenim aktivnostima u OCSI, ali i akademskim i vannastavnim uspjesima.

 

Dolazim iz Tivta. Osnovne studije sam završila u Podorici na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju na Univerzitetu Donja Gorica. Masterirala sam na Fakultetu za ekonomiju i socijalne nauke Seznt István Univerziteta u Mađarskoj na programu Ruralni razvoj i agrobiznis. Od septembra sam pripravnik u prizvodnji i logistici u pivari „Trebjesa“ u Nikšiću, gdje sam se i preselila zbog posla. 
U OCSI sam na poziciji Koordinatorke za interne odnose, odnosno za članstvo i primarno zaduženje mi je komunikacija sa našim članovima, ali i aktivno učešće u ostalim aktivnostima koje organizuje UO.

2. Zašto ste se odlučili za studije na Szent István Univerzitet i šta posebno nosite u srcu kada je u pitanju Mađarska ?
Za odlazak u Mađarsku sam se prvenstveno odlučila zbog ponude programa koji ne postoji u Crnoj Gori. Uzevši u obzir trendove u oblasti poljoprivrede i prerade hrane, ne samo u Crnoj Gori, već i na globalnom nivou, smatrala sam da bi mi jedan ovakav master program omogućio odličnu nadogradnju u odnosu na osnovne studije i omogućio veći spektar poslovnih mogućnosti.
Iz Mađarske u srcu nosim predivna iskustva, prije svega prijatelje koje sam stekla, miris kürtőskalács -a, kuvanog vina i večernji pogled na Budimpeštu sa Margit mosta.

3.S obzirom na to, da se crnogorskim studentma nudi veliki broj stipendija, razmjena, kakvog ste mišljenja, da li nakon studija crnogorski studenti sa inostranim obrazovanjem prije mogu doći do zaposlenja u Crnoj Gori ?
Ono po čemu se crnogorski studenti koji dio ili čak cijele studije završe u inostranstvu ističu jeste odlično poznavanje (najčešće) više od jednog stranog jezika, multidisciplinarnost i izuzetna prilagodljivost kao i poznavanje poslednjih trendova u svojim oblastima studiranja. To je nerijetko razlog zbog kojeg su kompetetniji na tržištu rada od nekoga ko dolazi iz crnogorskog sistema obrazovanja. Razlog tome nije jedino način na koji funkcioniše obrazovni sistem, već i izloženost različitim kulturama i drugačijem načinu života. Posebno ukoliko završe studije iz oblasti koje nisu toliko popularizivane za studiranje, a postoji deficit na tržištu rada. Takođe, treba napomenuti da za jedan dio njih, koji su visoko specijalizovani, nažalost ne postoji mogućnost zaposlenja u Crnoj Gori. Ipak, većina naših studenata odlazi na studije u zemlje Evropske unije, gdje su izloženi praksama koje se naša država trudi da uspješno implementira, što je dodatna prednost pri zapošljavanju.

4. Šta biste preporučili svim studentima koji se odluče da nastave obrazovanje van CG?
Poručila bih im da prikupe što više informacija i da dobro razmisle šta je to što žele da studiraju, jer će ih to definisati do kraja života. Preoporučujem da konsultuju našu Publikaciju o aplikacionim procesima , i da, ukoliko odu na studije u inostranstvu postanu članovi OCSI. 

5. Na kom projektu ste poslednje radili i kakve ste rezultate postigli?
Sa zadovoljstvom ističem da sam bila uključena u sve projekte koje je OCSI sprovela u toku prethodne godine. Poslednja u nizu je bila Publikacija o aplikacionim procesima, koja zapravo predstavlja rezultat sama po sebi – odličan vodič koji predstavlja skup iskustava naših studenata u inostranstvu, koji može pružiti mnogo odgovora nekome ko se prvi put susreće sa tim. 

6. Možete li nam kratko reći šta je to što se sprema u trećoj publikaciji a nije pomenuto u prethodne dvije?
Treća publikacija, koja će uskoro izaći u javnost će biti drugačija. Ona predstavlja priču o tome kako izgleda otići u inostranstvo, nakon što ste primljeni na program. Ovog puta pružamo osnovne infromacije od apliciranja za vizu do svakodnevnog načina života u velikom broju zemalja, temeljeno na intervjuima sa našim studentima u inostranstvu. Da ne otkrivam detalje, uskoro ćete čitati i sami. 

7. Šta Organizacija sprema u predstojećem periodu?
Privodimo kraju treću publikaciju, pripremamo prijem crnogorskih studenata u inostranstvu u naše Ambasade, učestvujemo na Otvorenim danima nauke u Podgorici. Do kraja godine tu su tradicionalni Zimski panel, Skupština za naše članove i konsultacije za srednjoškolce na temu studiranja u inostranstvu, koje su i jedan od najposjećenijih događaja koje organizujemo.

8. Možete li nam detaljnije opisati koji je cilj “Montenegro Embassies Open House“, i u kojim državama će se obilježiti ovogodišnji ?
Svake godine u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija organizujemo prijem crnogorskih studenata u Ambasade na lokacijama gdje studiraju naši studenti, a prijavi se više od 3 studenta za ovu aktivnost. Iskustva iz dosadašnjih događaja su odlična – osim upoznavanja sa diplomatskim predstavnicima naše države u kojoj naši studenti studiraju, oni se upoznaju i sa svojim kolegama i šire mrežu svojih privatnih i poslovnih kontakata.

9. Osim MEOH-a Organizacija obilježava i Meet us in, koja je razlika kada su u pitanju ovi događaji?
S proljeća, kad je ljepše vrijeme, trudimo se da okupimo studente u neformalnom okruženju – posjeta muzeju, zajednički odlazak na sportsku utakmicu, piknik i slično. U ovaj događaj ne uključujemo diplomatske predstavnike, te MeetUsIn predstvalja svojevrsni pandan MEOH-u. Ideja iza oba događaja je umrežavanje naših studenata u zemljama u kojima studiraju, a možda i nisu imali priliku da se sretnu ranije.
10. Zbog čega bi neko trebao da se prijavi i bude član Organizacije, PoC ili član Upravnog odbora?
OCSI je veliki izvor kontakata i informacija, što je prvenstveno motivacija za članove i osobe na pozicijama PoC. Za one koji žele da više rade na svojim poslovnim vještinama, prvenstveno organizacionim, komunikacionim i da se razvijaju na ličnom planu kroz angažman u NVO sektoru, članstvo u Upravnom odboru je pravi izbor. Članovi OCSI su svuda u svijetu, i spremni su da pomognu jedni drugima.

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka