VI Zimska skupština OCSI

VI Zimska skupština OCSI

U Podgorici je 27.decembra po šesti put održana Zimska skupština Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Uskoro konsultacije za srednjoškolce i studente

Uskoro konsultacije za srednjoškolce i studente

U susret Zimskoj skupštini OCSI ostaje dosljedna svojoj tradiciji organizovanja konsultacija za srednjoškolce i studente. Događaj je otvorenog karaktera, namijenjen studentima i srednjoškolcima u Crnoj Gori koji planiraju da nastave školovanje u inostranstvu. Učesnicima ce biti pružena prilika da čuju iskustva svojih kolega o studiranju u inostranstvu i da aktivno učestvuju,...

Otvorene prijave za CERN-ovu ljetnju školu!

Otvorene prijave za CERN-ovu ljetnju školu!

Ministarstvo nauke otvorilo je konkurs za atraktivne studentske stipendije u vodećoj svjetskoj laboratoriji - CERN-u. Program se naziva „Studentska ljetnja škola CERN 2019“. Ovo su naročito dobre vijesti za CSI populaciju jer ove godine i crnogorski studenti koji su na studijama u inostranstvu mogu da apliciraju za CERN-ovu ljetnju školu!...

Utorak sa nas sa novim Izvršnim direktorom OCSI!

Utorak sa nas sa novim Izvršnim direktorom OCSI!

Predstavljamo vam novog stipendistu fondacije Vizin i Izvršnog direktora Upravnog odbora OCSI - Aleksandra Vučinića! Aleksandar je do sada obavljao funkciju Predsjednika Skupštine, a o njegovim iskustvima sa studiranja u inostranstvu, njegovoj motivaciji, članstvu u Upravnom Odboru, čitajte u nastavku!

Uspješno završen projekat

Uspješno završen projekat "Utorak za nas"

Završen je  pohod na koji smo krenuli u februaru - nezavisni projekat “Utorak za nas”. U ovih devet mjeseci, imali ste prilike da čitate iskustva crnogorskih studenata koji žive i uče negdje u inostranstvu i onih koji su svoje studije u inostranstvu završili i nastavili da se grade u različitim...

6 Tereza Vujosevic

 

Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Trenutno sam na studijama rodne ravnopravnosti (United Nations University Gender Equality Studies and Training UNU GEST) ,programu koji Univerzitet Ujedinjenih nacija, Univerzitet Islanda i Ministarstvo vanjskih poslova Islanda organizuju u Rejkjaviku. Osnovne studije sam završila na Fakultetu političkih nauka Univerzeta Crne Gore u Podgorici kao studentkinja generacije odsjeka politikologija.  Specijalizirala sam politikologiju na istom fakultetu, a godinu kasnije i novinarstvo. Magistarske studije na odsjeku međunarodnih odnosa upisujem 2016. Tokom studija sam prepoznala značaj društvenog angažovanja i aktivno učestvovala u aktivnostima Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, Crvenog krsta, bila članica Studentskog vijeća Fakulteta političkih nauka, AIESEC-a, MAPSS-a. Posebno važan period za mene je angažman na Studentskom radiju KRŠ gdje sam i zavoljela novinarstvo. Za uspijeh i društvene aktivnosti tokom školovanja sam nagrađivana stipendijama Opštine Bar na svakoj godini studija, dvije stipendije Ministarstva prosvjete i stipendijom Konrad Adeneuer  fondacije  za društveno i politički angažovane i nadarene studente. Radni angažman započela sam u Centru za demokratsku tranziciju kao pripravnica, zatim kao stažistkinja u Upravi za inspekcijske poslove u inspekciji rada Bar i koordinatorka omladine i projekta „Prva pomoć za djecu i mlade“ u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bar.

Zašto baš ta država i zašto baš taj studijski program?

Da budem iskrena, sve se desilo prilično slučajno i iznanada. Problematika rodne ravnopravnosti je nešto čime sam se bavila, istina indirektno, u svom dosadašnjem radu, ali nikad nisam mislila da bih joj se mogla  posvetiti i na akademskom nivou. Program na kome sam trenutno jedino postoji na Islandu, a od prošle godine i studenti Univerziteta Crne Gore imaju priliku da se prijave. Imam sreću da sam prva crnogorska studentkinja koja je dobila ovu šansu.

Da li je država opravdala tvoja očekivanja? 

U potpunosti. Uslovi za naučni rad su izuzetno povoljni, posebno u oblasti ljudskih prava i rodnih pitanja. Islanđani su izuzetno prijatni, iako prilično zatvoreni, ali koliko mogu da zaključim, kada ih jednom pridobijete imaćete prijatelje za cijeli život. Njihovu iskrenost posebno cijenim.

Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješila?

Vrijeme. Naime, tokom zime mrak je skoro 18 sati dnevno što jako utiče na psiho-fizičko stanje čovjeka. Pored toga, sasvim je normalno da se u toku jednog dana promjene sva četri godišnja doba, što takođe doprinosi padu imuniteta, ali i koncentracije. Uz dobru ishranu i dodatni unos vitamina sam uspjela da se nekako izborim i sa tim.

Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Motivaciju pronalazim u svemu, u malim stvarima, u ljudima, onima koji vjeruju u mene, ali i onima koji nemaju ni najmanju predstavu zašto sam  odlučila da se bavim ovime čime se bavim. Ono što sami odaberete da vas pokreće i  gura naprijed, zaista to i čini.

Čime se baviš kada nemaš obaveza na fakultetu, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Svaki slobodan momenat koristim za upoznavanje islandske kulture i direktan kontakt sa stanovnicima. Pokušavam da saznam više o njihovim običajima, vjerovanjima, ali i jeziku. Kako ne znam previše riječi, gotovo uvjek započnem razgovor o Svartfallaland-u, Crnoj Gori kako je Islanđani zovu, i iznenađena sam sa koliko interesovanja slušaju i učestvuju u razgovoru.

Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

UNU GEST program mi je pružio priliku da rodnu ravnopravnost gledam iz drugačije perspektive i da u svemu vidim mogućnost „orodnjavanja“. Za početak ću pokušati da dam doprinos u akademskom radu i već sada radim na tome, a ono što želim je da svoj rad posvetim praktičnoj primjeni rodnih politika za šta se nadam da ću imati prostora.

Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Ne pravim dugoročne planove, a naredne korake obično ostavljam za sebe. Iskreno se nadam da ću uspjeti da doprinesem osnaživanju djevojčica i žena u Crnoj Gori.

Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Da, naravno. U suprotnom sve ovo ne bi imalo smisla.

Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Moj savjet je da prije svega budu dobro informisani. Postoji mnogo prilika za studiranje u inostranstvu za koje ni ne znamo jer ne znamo gdje da tražimo pravovremene informacije. Dakle, sve dolazi u obzir, od sajtova fakulteta, ministarstava, stranih ambasada, do specijalizovanih sajtova za stipendije. Ne poticjenjujte ni kvalitet fakulteta u Crnoj Gori jer tako šaljete poruku da ni vi nijeste dovoljno vrijedni što je daleko od istine. Ako nijeste sigurni šta želite, ne brinite. Postavite sebi mali cilj, a nijedan cilj nije mali, i ostvarite ga. Studirati bilo gdje, pa i u inostranstvu nije lako, ali ako sebi dozvolite da nikada ne napustite zonu komfora, nikada nećete napredovati i biti zadovoljni.

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka