Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija

Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija

Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija  Otvoreni dani nauke 2018 Posjetite simpozijum "Molekularni mikrokosmos - DNK galaksija" u četvrtak 11. oktobra u 17h u prostorijama kompanije Domen, Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart,  i upoznajte se sa radom mladih internacionalnih eksperata iz oblasti molekularne biologije i genetskog inžinjeringa! Otvoreni dani...

10 savjeta za aplikacije za studije u inostranstvu

10 savjeta za aplikacije za studije u inostranstvu

Naša draga kreativna direktorica OCSI, Tanja Radovanovic, je za vas ilustrovala " Deset savjeta za aplikacije za studijske programe u inostranstvu". Septembar je krajnje vrijeme da se zavrnu rukavi i počne planiranje i rad za većinu nivoa aplikacija. Savjetima želimo da vas usmjerimo i upozorimo na izazove koje predstavljaju aplikacioni...

Utorak za nas / Tina Kuzman, Crna Gora

Utorak za nas / Tina Kuzman, Crna Gora

  Opiši tok dosadašnjeg školovanja. Tina: Osnovnu školu i gimnaziju sam završila u Podgorici. Osnovne studije takođe u Podgorici na univerzitetu Mediteran, fakultet vizuelnih umjetnosti, smjer audio-vizuelna produkcija. Specijalističku godinu sam provela u Londonu, Queen Mary University of London- Humanities and Social Sciences. Trenutno sam na magistarskim studijama produkcije u...

Utorak za nas / Ratko Tošković, Holandija

Utorak za nas / Ratko Tošković, Holandija

  Opiši tok dosadašnjeg školovanja. Nakon prirodno-matematičkog smjera gimnazije Stojan Cerović, počeo sam sa BSc studijama na Univerzitetu Crne Gore. Na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) sam završio BSc studije na odsjeku za Elektroniku, telekomunikacije i računare, a istovremeno sam završio dvije godine BSc studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, na odsjeku za...

Objasni tezu za 90 sekundi i osvoji nagradu!

Fondacija Visin objavljuje poziv svim crnogorskim studentima u inostranstvu (CSI) i alumnima koji su donedavno studirali da sa uključe u nagradno takmičenje #TezaZa90Sekundi! Naime, pozivamo sve CSI koji su/će u periodu od 1.09.2017. do 1.10.2018. odbranili/ti svoje teze na kraju osnovnih, Master ili doktorskih studija, kao i na kraju (istraživačkih)...

Maša Perišić

  

Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Treći razred srednje škole završila  sam u Americi i tu sam shvatila da ću svoje dalje školovanje  sigurno nastaviti negdje u inostranstvu. Tako da sam se nakon završene podgoričke gimnazije "Slobodan Škerovic”, odlučila  na studije u inostranstvu i upisala internacionalnu ekonomiju na državnom Univerzitetu u Beču.

Zašto baš Beč i zašto baš taj fakultet?

Svoje prve korake napravila sam  upravo u Beču, tako da sam se uvijek  rado vraćala    turistički ovom gradu, a kada je došlo vrijeme da  odlučim gdje ću upisati fakultet, raspitala sam se kakve mogućnosti pruža Austrija i shvatila da je to upravo ono što sam i tražila .Volim da učim nove jezike, tako da su mi studije na njemačkom bile samo izazov, nikako prepreka. Što se tiče studijskog programa, svijet ekonomije pruža dijapazon mogućnosti kako u Crnoj Gori,tako i u Austriji, pa sam odlučila da se tu oprobam.Pošto studiram internacionalnu ekonomiju, morala sam naučiti još jedan jezik, tako da sam sada bogatija za dva svjetska jezika - njemački i španski.

Da li je Austrija opravdala tvoja očekivanja? 

Austrija je u potpunosti opravdala moja očekivanja.Jako mi se sviđa kultura i stil života, kao i činjenica da ova država pruža jako puno mogućnosti.Kako se u mnogo čemu razlikuje od naše Crne Gore, trebalo mi je vremena da se priviknem na novi način života i da prihvatim te razlike,                                ali sam se na kraju  uklopila i jako sam zadovoljna.

Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješila?

Najveći izazovi su mi definitivno bili jezička barijera i samostalan način života. Što se tiče jezika, godinu dana sam išla na kurs jer do tada njemački nisam znala.Iako sam tu prepreku uspijela prevazići, moram priznati da mi je na početku studija  strani jezik stvarao poteškoće.
A sa druge strane, taj samostalni život. Iako sam i sama silno željela da se osamostalim, kada sam došla u Beč susrela sam se sa mnogobrojnim obavezama koje sam morala uskladiti sa učenjem. Ali vremenom sam  ušla u neki svoj ritam, i shvatila da je uz dobru organizaciju sve moguće.

Tvoja najveća motivacija  na tom putu?

Moja najveća motivacija je svakako uspjeh koji me čeka na kraju tog puta, tako da sebe svakog dana motivišem i ohrabrujem time da će se sav trud i odricanje od nekih stvari isplatiti i da će rezultat  biti ono što sam željela od samog početka, a to je da ću uspjeti da nađem  svoje mjesto u Beču i opstanem u stranoj zemlji.

Čime se baviš kada nemaš obaveza na fakultetu, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

U  slobodno vrijeme se bavim slikanjem i pravljenjem unikatnih predmeta. Osim u svijetu ekonomije, pokušavam da nađem svoje mjesto i u svijetu umjetnosti.Krajem prošle godine sam imala svoju prvu izložbu, a u međuvremenu sam se pojavljivala na raznoraznim marketima,gdje  te stvari  i prodajem.

Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

Znanje i iskustvo koje sam stekla, sigurna sam, mogu pomoći mojoj zemlji. Ukoliko bih se odlučila na korak da se vratim u Crnu Goru, firmi u kojoj bih radila, mogla bih doprinijeti na sljedeći način - uvela bih ih u stanje pojedinih stvari u inostranstvu, i približila im određene mehanizme funkcionisanja na stranom tržištu.  Svakodnevnom interakcijom sa ljudima u Austriji, radim na promociji svoje zemlje, kako bi što više ljudi čulo za nju, tako da ja i na to gledam, kao na neku vrstu doprinosa svojoj zemlji.

Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Moj sljedeći korak jeste taj da završim školovanje, a sebe bih u dalekoj budućnosti voljela da vidim u poslu gdje bih mogla da.spojim svoje znanje iz ekonomije i svoju ljubav prema umjenosti.

Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Trenutno ne planiram da se vratim. Moja želja je da, za sad, ostanem u Austriji, ali Crna Gora je moja država i svaki put kada  mi obaveze to dozvole, rado idem nazad.Još uvijek je rano da kažem da li ću zauvijek ostati u Beču ili ne. Ne volim da pravim dugoročne planove.

Koju poruku bi poslao mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Moja poruka svim mladim ljudima, koji imaju mogućnost da odu na studije u  inostranstvo, jeste da tu priliku ni u kom slučaju ne propuste.Smatram da je to jako lijepo iskustvo i da se mnogo šta moze naučiti. Nezavisno od toga da li nakon toga  žele da se vrate u Crnu Goru ili ne, mislim da im to znanje, stečeno van granica rodne zemlje, može biti od velike pomoći za dalji napredak.

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka