Zapošljavanje- Porto Montenegro

Zapošljavanje- Porto Montenegro

  Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu uspostavila je saradnju sa predstavnicima projekta ''Porto Montenegro''. Povod je bio 8. sajam sezonskog zapošljavanja održan u petak, 22. marta, u prostorijama Porto Montenegro Jahting Klubu u Upravnoj zgradi kompanije „Adriatic Marians“ Studenti u inostranstvu bili su onemogućeni da lično prisustvuju ali su bili...

Meet Us In 2019

Meet Us In 2019

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu i ove godine organizuje neformalno okupljanje studenata širom svijeta u toku proljećnog regrutacionog perioda, pod nazivom "•MeetUsIn• your town". Kao i prethodnih godina, ideja je iskoristiti već postojeće atraktivne događaje i dešavanja u velikom broju država širom svijeta i napraviti neinstitucionalnu alternativu već tradicionalnom MEOH-u....

Editorijal ''Van amfiteatra''

Editorijal ''Van amfiteatra''

Početak semestra kao i početak proljeća protiče u znaku lanisranja Editorijala ''Van amfiteatra''. U okviru Editorijala za 2018/19 biće objavljivani intervjui sa uspješnim sportistima i umjetnicima među crnogorskim studentima u inostranstvu. Osim što su istinski ambasadori Crne Gore u akademskom svijetu, studenti koji se bave kulturom, umjetnošću i sportom dostojno...

#MeStudyingAbroad projekat

#MeStudyingAbroad projekat

MeStudyingAbroad sastavni je dio ovogodišnjeg Editorijala naše organizacije. Projekat je započet 11.02. i trajaće sve do oktobra mjeseca ove godine. U fokusu su, kao i uvijek, crnogorski studenti u inostranstvu koji pričaju svoju studentsku priču, ovoga puta iz jedne malo drugačije perspektive. Naime, s obzirom na to da je Instagram...

Centralna banka uključila CSI u konkurs za dodjelu Godišnje nagrade

Centralna banka uključila CSI u konkurs za dodjelu Godišnje nagrade

Nakon Ministarstva nauke, koje je uključilo CSI u konkurs za ljetnju školu CERN-a, lijepe vijesti stižu i iz Centralne banke!

Predstavljamo vam novog stipendistu fondacije Vizin i Izvršnog direktora Upravnog odbora OCSI - Aleksandra Vučinića! 
Aleksandar je do sada obavljao funkciju Predsjednika Skupštine, a o njegovim iskustvima sa studiranja u inostranstvu, njegovoj motivaciji, članstvu u Upravnom Odboru, čitajte u nastavku!

1.Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Aleksandar: Gimnaziju ’’Miloje Dobrašinović’’ završio sam u Bijelom Polju. Nakon toga, dobio sam stipendiju Ruske Federacije i osnovne i specijalističke studije iz oblasti Energetike (Smjer Vakuumska i Kompresorna Tehnika u distribuciji energenata) završio u Moskvi na Univerzitetu ’’Bauman’’. Nisam se zadovoljio tim međunarodnim iskustvom, pa sam aplicirao za master studije u Mađarskoj. Trenutno studiram ’’Međunarodnu ekonomiju i biznis’’ na Univerzitetu ’’Korvinus’’ u Budimpešti.

2. Zašto baš Mađarska i zašto baš taj fakultet?

Aleksandar: Prijava za Mađarsku nije bila unaprijed planirana i ciljana, već je tako ispalo spletom okolnosti. Odluka o prijavi je donešena u poslednji momenat, na sugestiju kolege iz Upravnog Odbora - Koordinatora za interne odnose Vedada Fetahovića. Imao sam nekoliko otvorenih opcija, ali sam na kraju dobro odvagao i riješio da izaberem Budimpeštu. Pored nekoliko rezona kojima sam se rukovodio pri finalnom izboru lokacije, na kraju je presudnu ulogu odigrao finansijski momenat. Što se tiče fakulteta, u želji da proširim i povećam univerzalno znanje, postanem konkurentniji na tržištu rada i kvalifikovan za Crnu Goru, upisao sam fakultet koji se ne nadovezuje idealno na moje prethodno obrazovanje ali za koji smatram da u kombinaciji sa prethodnim otvara puno mogućnosti u budućnosti. Ujedno, ta oblast se potvrdila vrlo interesantnom za mene.

3. Koliko se način života u Crnoj Gori razlikuje od načina života u Rusiji, a koliko od načina života u Mađarskoj?

Aleksandar: Moje lično ubjeđenje je da je način života u najvećoj mjeri uslovljen geografskim položajem, pa da ni identitetska, etnografska i religijska datost značajno ne determinišu mentalitet. U ovom pogledu ja se ugledam na mađarskog pisca Belu Hamvaša koji narode dijeli na vinske i rakijske. Stoga bih ja Ruse i njihov način života svrstao u ’’sjevernjački’’, naš je ’’južnjački’’, a mađarski je nešto između. Naravno, studirao sam u Moskvi, za koju će sami Rusi reći da nema puno dodirnih tačaka sa ostatkom Rusije, da je ‘’država u državi’’. Zaista, to je jedan uzavreli megalopolis, uzburkani kovitlac koji se ne da porediti sa pitomom Budimpeštom i melanholičnim Bijelim Poljem.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu i kako si ih riješio? Šta te motiviše i pokreće?

Aleksandar: Siguran sam da mi je najveći izazov bila prva godina studija u Moskvi, kada sam sa dobrim ali ne izvanrednim znanjem ruskog jezika i poznavanjem stručne terminologije direktno otpočeo studije i kročio u avanturu. Međutim, vrlo sam uporan i nastojim da dovršim poslove koje započnem. Uz mjesec - dva intenzivnog druženja sa rječnikom i temeljnog učenja, uspio sam da uhvatim priključak za Rusima koji su sa mnom studirali, na maternjem jeziku. Vjerujem da je radoznalost moj najveći ‘’spiritus movens’’.

5. Šta radiš u slobodno vrijeme, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Aleksandar: Ljubav prema prirodi koja je zapretena u podsvijesti svakog čovjeka rođenog u Crnoj Gori, proradi kada ste od nje odvojeni. I meni je ta ljubav usađena od malena, od vremena kad sam ljetnje raspuste provodio kod đeda i babe u Rajkovićima. Strast za planinarenjem i drugim vidovima rekreacije u prirodi razvio sam u Moskvi. Univerzalna je istina da ljudi nauče da cijene neke vrijednosti tek kada ih postanu lišeni.

6. Kako vidiš sebe u budućnosti, planiraš li da se vratiš u Crnu Goru nakon završetka studija?

Aleksandar: Planiram. Itekako sam vezan za Crnu Goru. Međutim, ako mi u inostranstvu bude ponuđen, ili ako pronađem unosan posao, siguran sam da ću morati da podnesem određene žrtve.

7. Koju bi poruku poslao mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o studiranju u inostranstvu?

Aleksandar: Poručio bih im da najviše rizikuje onaj koji nikada ne rizikuje. Takođe, vrijedi rizikovati, jer i u slučaju da nešto pođe po zlu, mogu odustati posle par mjeseci. Samo iskustvo je i više nego dobra kompenzacija za godinu studija u Crnoj Gori i nesumnjiv zalog za budućnost.

8. Trenutno si član Upravnog odbora OCSI. Šta te je motivisalo da se priključiš UO, šta si naučio kroz svoj mandat?

Aleksandar: Prvenstveno želja da se povežem, stvorim trajna i čvrsta poznanstva i prijateljstva sa drugim csi, što sam i uspio. Upoznao sam na desetine sjajnih mladih ljudi, što virtuelno, što uživo. Dosta poznanstava je preraslo u prijateljstva. Dobar je osjećaj kada imate mrežu prijatelja, štaviše zemljaka, koji su ’’prekrilili’’ Evropu i svijet. Osim toga, organizacija nastoji poluprofesionalizovati rad Upravnog Odbora, tijela koje kooridiniše izvršnom linijom organizacije. Ovo je značajno sa profesionalne tačke gledišta, jer zaista doprinosi usavršavanju, sticanju novih znanja i vještina. Аko se ovakav tip angažmana ne može ravnati sa poslom, pouzdano se može reći da je to i više nego dobra uvertira za posao koji nas sjutra očekuje. To se ogleda u organizaciji komleksnih događaja, upravljanju finansijama, pospješivanju interakcije među članovima, izradi i ažuriranju publikacija, osmišljavanju i uređivanju sadržaja koji se distribuira putem sajta i društvenih mreža, kreiranju vizuelnog identiteta, održavanju komunikacije sa organizacijama, institucijama gdje se svaki nacrt pisma prekroji po nekoliko puta i svaka riječ pažljvo odmjeri prije nego li se pošalje. Uspješni rezultati na ovim poljima se ostvaruju kroz međusobnu saradnju, kominikaciju i redovne sastanke Upravnog Odbora kao i sastanke Upravnog Odbora sa višim tijelima seniornosti.

9. Reci nam nešto više o svojoj OCSI poziciji - Predsjednik Skupštine? Koliko su zaduženja koja si imala uticala na tebe, na tvoj lični razvitak?

Aleksandar: Zadatak Predsjednika Skupštine je da organizuje i vodi Zimsku i Ljetnju Skupštinu. Pored toga, Predsjednik Skupštine je dužan da održava komukikaciju sa PoC (Point of Contacts) i predstavnicima nodova (zajednice CSI na državnom nivou). Vjerujem da je ova uloga doprinijela poboljšanju mojih organizacionih vještina, razvoju komunikacionih i drugih vještina, tzv. ’’soft skills’’. Pozicija Predsjednika Skupštine je po rangu gotovo ravna Izvršnom Direktoru. Predsjednik Skupštine je član Upravnog Odbora, ali u isto vrijeme najnezavisniji član. I ovom prilikom, pozivam sve članove da izaberu i delegiraju svog predstavnika na državnom nivou, koji će uzeti učešće u izboru za Predsjednika Skupštine.

10. Zbog čega bi neko trebalo da se prijavi i bude član Organizacije, PoC ili član Upravnog odbora?

Aleksandar: Mislim da sam sve benefite učešća u radu organizacije detaljno obrazložio u prethodnim odgovorima. Onima koji se kolebaju, poručujem da ne oklijevaju da me kontaktiraju. Zajedno ćemo pronaći odgovarajuću formulu koja ide vama u prilog a i organizaciji. Upravni Odbor i akcioni timovi su uvijek dobrodošli za nove članove.

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka