OCSI je objavila Konkurs za koordinatore tematskih grupa!

OCSI je objavila Konkurs za koordinatore tematskih grupa!

  Šta su tematske oblasti? Pored postojanja zajednica u državama u kojima studirate, uskoro ćete moći da se povezujete sa drugim crnogorskim studentima širom svijeta po oblastima studija i interesovanja! Cilj je povezivanje naših studenata koji svoja znanja stiču u inostranstvu i podsticanje saradnje, razmjena ideja, iskustava, te kreiranje i...

10 online predavanja

10 online predavanja

  Dragi srednjoškolci  i studenti,    Ukoliko ovih dana razmišljate kako da provedete slobodno vrijeme, imamo sjajne vijesti za vas! Donosimo vam 10 online predavanja na različite teme, počevši od srijede 18.03.    Po jedno predavanje dnevno će biti organizovano svakog dana sa početkom u 17h, a sve što...

COVID-19, Preporuke

COVID-19, Preporuke

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu još jednom podsjeća sve svoje članove i alumniste na OCSI Preporuke vezane za korona virus. S obzirom na sve veći broj univerziteta koji otkazuju predavanja i aktivnosti na svojim kampusima, neophodno je pratiti zvanične instrukcije univerziteta i vlasti, u državama u kojima se nalazite. Ukoliko...

Zimska skupština 2019

Zimska skupština 2019

Zimska skupština 2019 organizovana je 26. decembra u Podgorici, kao tradicionalan vid okupljanja crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), a ujedno je i proslavljen 8. rođendan Organizacije. Na događaju su se okupili članovi, alumnisti, partneri i zainteresovana javnost.   U uvodnim obraćanjima, programski direktor Nemanja Stijepović je ukazao na važnost povezivanja,...

Drugačija perspektiva: Izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija

Drugačija perspektiva: Izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija

Proteklih dana u medijima je objavljen veliki broj naslova vezanih za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija. Većina njih fokusirala su se na diplome lošijeg kvaliteta, sumnjivog porijekla i tzv. mill diplome, zanemarujući činjenicu da se u Crnu Goru uvoze i...

Piše: Anđela Kovačević

 

Ćao svima, nadam se da ste svi zdravi i bezbjedni. Iskoristila bih ovo neočekivano slobodno vrijeme da vam približim ono što nam je svima promijenilo svakodnevnicu.

Nalazim se u Rimu, gdje sam završila osnovne studije biologije na Univerzitetu Sapienza, a sada privodim kraju i magistarske u oblasti biotehnologije u medicini. To znači da nisam ljekar, ali virusi i epidemije su mi vrlo poznati pojmovi. Nakon detaljnog istraživanja naučnih radova, koji su do sada objavljeni, uspjela sam da sakupim važne informacije i odgovorim na najčešće postavljena pitanja.

So keep reading...

  • Šta je COVID-19?

SARS COV-2 je sedmi poznati virus iz porodice Coronaviridae koji može zaraziti ljude. U prošlosti smo imali epidemije srodnih virusa kao sto su: MERS-COV i SARS-COV. Virus nije ćelijski organizam. Sadrži samo proteine i RNK, i da bi se razmnožavao neophodne su ćelije drugog organizma, u ovom slučaju su to ćelije našeg respiratornog trakta. U te svrhe, virusi koriste receptore na površini ćelija čija je primarna uloga fiziološka. Virus Corona koristi receptor ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) koji se prvenstveno nalazi na ćelijama epitela u plućnim alveolama (iako može biti prisutan i u drugim ćelijama) i ima ulogu u kontrolisanju krvnog pritiska. Coronavirus koristi ovaj receptor kako bi se vezao za zdravu ćeliju, nakon čega RNK virusa dospijeva do jedra, gdje se masovno replicira i formira veliki broj novih virusa koji zatim napadaju nove ćelije.

  • Šta je period inkubacije?

Vremenski period koji prođe od trenutka kontaka sa patogenom do pojave prvih simptoma, naziva se period inkubacije. To znači da za to vrijeme virus postoji u organizmu, napada ćelije i razmnožava se, ali još uvijek nije ugrozio dovoljan broj ćelija da bi prouzrokovao simptome. Period inkubacije Coronavirusa je od 4 do 14 dana, i to je ujedno i najrižičniji period za prenošenje virusa drugim osobama. Kada se pojave prvi simptomi (kašalj, visoka temperatura, otežano disanje) virus je već napao ogroman broj ćelija u plućima. Kada će se simptomi pojaviti i koliko će biti ozbiljni, zavisi od imunog sistema pacijenta i eventualnih drugih bolesti i komorbiditeta, a posebno su pod rizikom osobe sa problemima respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

  • Kako se prenosi COVID-19?

Coronavirus se vrlo lako i efikasno prenosi s osobe na osobu jer se virusne čestice nalaze u mikrokapljicama koje zaražena osoba moze izbaciti kašljanjem, kijanjem ili jednostavno pričanjem u vašoj neposrednoj blizini. Virus se ne nalazi u vazduhu duži vremenski period, već pada na površine gdje može da se zadrži od par sati do nekoliko dana, u zavisnosti od vrste materijala. Zbog toga je važno primijeniti social distancing, prati ruke i dezinfikovati površine. Ukoliko ste pozitivni na coronavirus, imate neki od simptoma ili boravite sa zaraženom osobom, treba da nosite masku sa filterom FFP2 ili FFP3. Obične hirurške maske neće puno pomoći.

  • Kako se radi test na Coronavirus?

Za potvrdu infekcije Coronavirusom nije dovoljno izmjeriti temperaturu i utvrditi prisutnost simptoma, već je neophodno uradititi laboratorijski test. Uzima se bris pacijenta iz kojeg se zatim izoluju nukleinske kiseline, koje je potrebno analizirati uz pomoć PCR analize (Polymerase chain reaction). To je metoda kojom se umnožava molekul DNK, tako da se od male početne količine DNK uzorka dolazi do velikog broja kopija željene sekvence, koja nam je prethodno poznata. To znači da možemo utvrditi prisutnost određene DNK ili RNK sekvence, čak i ako se ona u uzorku nalazi u tragovima. Uz pomoć prajmera, tj. kratkih sekvenci oligonukleotida koje su u ovom slučaju specifične za virusni RNK, možemo vidjeti da li je u uzorku prisutan genetski materijal virusa. Ukoliko u uzorku postoji virusni gen, na kraju reakcije imaćemo pozitivan signal. Ova vrsta testa obavlja se za 7-8 sati.

Obzirom na hitnost situacije, aktivno se radi na poboljšanju testova tako da trenutno na tržištu postoji i test koji je u stanju dati rezultat za samo sat vremena. Ovaj test se bazira na pronalaženju specifičnih antitijela u krvi, koje naš imuni sistem razvije da bi se odbranio od infekcije. Države koje već imaju na raspolaganju ovaj tip testa, sada su u mogućnosti da testiraju i osobe koje još uvijek ne pokazuju simptome, što je vrlo značajno u toku pandemije.

  • Šta da ocekujemo u budućnosti?

Tačno trajanje pandemije u ovom trenutku ne možemo znati. Za sada ne postoje naučni radovi koji svjedoče o temperaturnoj rezistenciji ovog virusa, tako da su spekulacije o tome da će biti bolje kada otopli upravo to - samo spekulacije. SARS-COV koji je izazvao pandemiju 2003. godine, bio je otporan sve do 56 stepeni.

Terapija za sada podrzumijeva olakšavanje simptoma uz pomoć antipiretika (paracetamol) i slično. Ukoliko je pacijent u kritičnom stanju i ne može samostalno da diše neophodni su respiratori.

Farmaceutske i biotehnološke kompanije širom svijeta aktivno rade na pronalaženju lijeka za COVID-19, ali taj proces može trajati par godina. Takođe se sprovode klinička testiranja vec postojećih ljekova koji se primijenjuju za druga oboljenja, iako zvanični rezultati još uvijek ne postoje. Istražuje se i potencijalna vakcina, a jedna od istraživačkih grupa nalazi se upravo u Rimu, na infektivnoj klinici Lazzaro Spallanzani.

Za sada toliko, drage kolege studenti. Svi treba ozbiljno da shvatimo ovu sitaciju i da učinimo sve što je u našoj moći da se ova pandemija što prije privede kraju. U Italiji smo u kompletnom lockdown-u što znači da ne možemo izlaziti iz stanova. I vama savjetujem, gdje god se nalazili, ostanite u svojim smještajima, učite, čitajte i radite sve ono za šta nemate vremena kad su u jeku studentske obaveze. Za one koji su se vratili u Crnu Goru, nadam se da postupate odgovorno.

Veliki pozdrav iz haotičnog Rima,

Anđela Kovačević

 

90056848 516432642399819 5350037329501224960 n

  1. Feed
  2. Video
  3. Audio
Održani Dani otvorenih vrata Ambasada Uprava za dijasporu (22/11/2019)
 
Sve više mladih studira u Sloveniji: Blizu domovine, još bliže Evropi! Portal Vijesti (17/11/2019)
 
O studiranju u inostranstvu Monitor (02/11/2019)
Link do članka
 
Objavljen Konkurs za učešće na projektu "Mreža mozgova" Ministarstvo prosvjete (26/09/2019)
 
Reagovanje na saopštenje Ministarstva zdravlja Antena M (06/09/2019)
 
Održana Ljetnja skupština Vlada Crne Gore (24/07/2019)
 
Želimo da studenti ostanu vezani za Crnu Goru Portal Vijesti (22/07/2019)
 
Crnogorski studenti u Tivtu Radio Tivat (22/07/2019)
Link do članka
 
Najviše mladih iz Crne Gore studira u Italiji i Turskoj Portal Vijesti (14/04/2019)
Link do članka
 
Kako žive crnogorski studenti u inostranstvu Portal Analitika (26/02/2019)
 
Vlada da garantuje kreditiranje talentovanih studenata Portal RTCG (19/06/2018) 
Link do članka
 
Southampton postgraduates seize victory in a challenging Association of Project Management contest Southapmton Business School (27/03/17) 
 
Marija Đurđevac studira u Izmiru: Preko kursa turskog jezika do stipendije MNE Magazin (21/03/17) 
 
Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!  swedenabroad portal Ambasade Švedske, Beograd (03/03/17)
 
Kaj bo z zapuščenimi zapori v Mariboru? (Šta će biti sa zapuštenim zatvorima u Mariboru?) maribor24.si (03/03/17)
 
Povratak tradiciji je neminovan AntenaM (27/02/17)
 
Crnogorski studenti u inostranstvu neiskorišćeni potencijal AntenaM (20/02/17)
 
Istraživač - Nacionalne stipendije za izvrsnost. RTCG (29.12.2016)
 
Podgoričanin Balša Lubarda u Velsu: Istražuje povezanost nacionalizma sa ekološkom bezbjednošću MNE Magazin (27/10/16)
 
Izlaganje Filipa Radenovića: CNN Image Retrieval Learns from BoW: Unsupervised Fine-Tuning with Hard Examples (24/10/16) 
Link do članka
 
Crnogorski studenti u inostranstvu: Ne robujemo rokovima kao stranci, a opet postižemo sve Antena M (16/10/16)
 
Odliv mozgova: Odlaze li nam najbolji? Antena M (22/8/16)
 

„Ambasadori” - na stipendijama Portal Analitika
Link do članka

Organizovan prvi „Ambasade Crne Gore-Otvorena kuća" događaj Ministarstvo Vanjskih poslova
Link do članka

Diplomatsko-konzularna predstavništva „otvaraju vrata“ za studente Portal Analitika
Link do članka

Dan otvorenih vrata za studente u 11 crnogorskih ambasada “ za studente Portal Analitika
Link do članka

Prvi Montenegro Embassies - Open House događaj Portal Vijesti
Link do članka

Studenti se upoznaju sa ambasadama Portal CDM
Link do članka

Mreža mozgova, 23.03.2020

Crnogorski studenti o COVID-19, OMSA, 20.03.2020

5 do 5, OMSA, 24.12.2012, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 16.10.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.09.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 13.07.2013, Atlas TV

5 do 5, OMSA, 25.05.2013, Atlas TV

07
JUN
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Ana Music 
Link do audio snimka
25
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Milena Stankovic 
Link do audio snimka
17
MAJ
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Bozidar Bukilic 
Link do audio snimka
29
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Luka Vukadinović 
Link do audio snimka
24
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Sanja Šćepanović 
Link do audio snimka
01
MAR
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Jelena Pečurica
Link do audio snimka
15
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Aleksandar Jaćimović
Link do audio snimka
08
FEB
2013
Radio Antena M - Sapienti Sat - Marija Raspopović
Link do audio snimka