Belgija

Stipendije za College of Europe, Briž

Sve informacije o apliciranju na CoE u Brižu možete naći na: https://www.coleurope.eu/admissions-apply-online.

Prije popunjavanja online aplikacionog formulara, pažljivo pročitajte instrukcije.

Online aplikacije za akademsku 2016/17 godinu su trenutno otvorene, a krajnji rok za prijavljivanje je 20. januar 2016. godine.

Za sve dodatne informacije i pitanja kontaktirajte info.admissions@coleurope.eu

Za studente iz Crne Gore dostupne su sledeće stipendije:

Banco Santander scholarships

CEECs scholarship information

Flemish Government scholarships

"Joseph Bech promotion" scholarship

Za dodatne informacije: https://www.coleurope.eu/admission/scholarships

Bugarska

Stipendije za Američki univerzitet u Blagojevgradu

Američki univerzitet u Blagojevgradu nudi više stipendija studentima iz Crne Gore u različitim iznosima. Aplikacioni komitet pažljivo razmatra sve aplikacije i predata dokumenta, a naročito obraćaju pažnju na rezultat TOEFL testa, ocjene i intervju. Za prijavu su potrebna sledeća dokumenta:

 • Popunjena online aplikacija
 • Esej
 • Pisma preporuke
 • Ocjene
 • Test o dokazu znjanja engleskog jezika (TOEFL)
 • Portfolio
 • Intervju
 • SAT/ACT rezultat (nije neophodno)
 • Aplikacija za finansijsku pomoć

Za više detalja: https://www.aubg.edu/admissions

Preporučeni rokovi

Popunjene aplikacije bi trebale biti primljene od strane AUBG Kancelarije za prijave za:

 • Jesenji semester
 • Proljećni semester

Adresa za slanje

Ukoliko nije naznačeno drugačije, štampanu verziju aplikacije i pratećih dokumenata poslati na sledeću adresu:

Admissions Office

ABF Student Center American University in Bulgaria

12 Svoboda Bachvarova St.

Blagoevgrad 2700, Bulgaria

Ukoliko imate dodatnih pitanja kontaktirajte Kancelariju za prijave AUBG-a

Tel: (+359 73) 888 111
Fax: (+359 73) 888 444
E-mail: 
admissions@aubg.edu

Odluka o prijemu

AUBG prati plan obavještenja o prijemu i Komitet za prijem obavještava studente u relativno kratkom vremenskom roku. S obzirom na to da je odluka Komiteta strogo povjerljiva, oficijalno pismo se šalje studentu na adresu naznačenu u aplikacionom formularu, u roku od četri nedelje nakon prijema svih neophodnih dokumenata od strane Kancelarije za prijave.

Erazmus+

Univerzitet Crne Gore raspisuje četiri nova konkursa za mobilnost studenata i akademskog osoblja u okviru Erasmus + programa, i to za Univerzitet u Hajdelbergu, Univerzitet u Nici, Univerzitet u Nisi u Poljskoj i Univerzitet u Luvenu. Konkursi za prijavu za ostale univerzitete biće objavljeni narednih dana na web strani Univerziteta Crne Gore, kao i na stranicama fakulteta.


Podsjećamo, program Erasmus+ finansira Evropska komisija, a akademska mobilnost ostvaruje se na osnovu zaključenih bilateralnih ugovora između visokoškolskih institucija, kojima se utvrđuje broj studenata i nastavnika koji će učestvovati u razmjeni i oblasti u kojima će se mobilnost realizovati. Razmjena za studente može trajati od 3 do 12 mjeseci, a za istraživače od 5 dana do 2 mjeseca.

Erasmus

U toku novembra očekuje i otvaranje Erasmus akcija: SunBeam, GreenTech i Sigma. Takodje, trenutno je otvoren konkurs za Erasmus Mundus Joint Degree programe - https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/emjmd-catalogue_en .

Francuska

Stipendija Vlade Francuske

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Republike Francuske, posredstvom Francuske Ambasade u Crnoj Gori, nudi godišnje stipendije za master II studije, frankofonim studentima iz Crne Gore koji žele da nastave svoje obrazovanje u Francuskoj.

Prijave studenata koji se obavezuju da po završetku studija obave i stručnu praksu u Francuskoj, u periodu od godinu dana, biće sa posebnom pažnjom pregledane, u skladu sa mogućnostima koje nudi bilateralni sporazum o mobilnosti mladih, potpisan 1. decembra
2009. godine između Vlade Republike Francuske i Vlade Crne Gore.

Stipendije će biti dodjeljene na osnovu uspjeha kandidata. Najviše pažnje biće posvećeno već ustanovljenoj saradnji (koja je navedena dolje u tekstu), ali će se takođe uzeti u obzir i prijave za druge smjerove i univerzitete.

-          Viši institut za ekonomiju i menadžment, Univerzitet Nica Sofija Antipolis, smjer «Ekonomija/Menadžment» [Master II «Ekonomija/Menadžment» 1];

-          Odsjek za obuku i istraživanje (UFR) Pravo i političke nauke, smjer «Političke nauke», Univerzitet Nica Sofija Antipolis, [Master II «Politička stručnost i javni poslovi»];

-          Odsjek za obuku i istraživanje (UFR) Pravo i političke nauke, smjer „Pravo“, Univerzitet Nica Sofija Antipolis, ili Odsjek za obuku i istraživanje, Institut za pravo mira i razvoja pri Univerzitetu Nica Sofija Antipolis [Master II «Međunarodno javno i privatno   evropsko pravo» ili Master II «Evropsko poslovno pravo»];

-          Univerzitetski stručni institut za turizam, Nica, Azurna obala, smjer «Turizam», Univerzitet Nica Sofija Antipolis [Master II «E-turizam»]

-          Fakultet za francusku književnost pri Univerzitetu «Fransoa Rable» u Turu, smjer «Književnost»;

-          Univerzitetu u Strazburu, Fakultet za francusku književnost smjer «Nauka o jeziku» ili Fakultet za francuski jezik «Didaktika jezika»

-          Politehnički institut u Grenoblu, odsjek «Nauka i tehnologija»

Kandidati bi trebalo da ispunjavaju sljedeće kriterijume:

-          da imaju završeno visoko obrazovanje u trajanju 4 godine (Master I, 240 ECTS)

-          da posjeduju visok nivo znanja francuskog jezika (diploma DELF B2),

-          da imaju crnogorsko državljanstvo i da nikada nisu studirali na duži period (9 mjeseci ili više) u Francuskoj

Potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju, na francuskom i crnogorskom jeziku:

-          CV

-          Motivaciono pismo

-          diplomu o završenom visokom obrazovanju u trajanju od 4 godine ili više (oblast u skladu sa zahtjevom za nastavak studija na Master II);

-          spisak ocjena i uvjerenje o položenim ispitima sa poslednje godine studija

-          diplomu DELF B2 ili više

-          kopiju crnogorske lične karte ili pasoša

-          prijavu

Kandidati koji se prijavljuju za Univerzitet u Strazburu obavezno moraju priložiti predlog istraživačkog rada (otprilike na 10 stranica).

Kandidati će biti izabrani na osnovu dostavljene dokumentacije, kao i na osnovu razgovora sa komisijom koju čini:jedan predstavnik Francuske ambasade, jedan predstavnik Francuskog instituta Crne Gore, jedan predstavnik Univerzitet Nica Sofija Antipolis, jedan predstavnik Ministarstva prosvjete Crne Gore, dva predstavnika Univerziteta Crne Gore. Predstavnici Univerziteta u Turu, Strazburu, Politehničkog Instituta u Grenoblu će biti konsultovani u vezi sa konačnim izborom stipendista.

Stipendije se dodjeljuju za period od 10 mjeseci, odnosno za jednu školsku godinu. Stipendije pokrivaju troškove upisa, zdravstvenog osiguranja, smještaja i hrane.

 

Informacije o rokovima za 2016/17 godinu će biti naknadno objavljene.

 

Kontakt:

Nataša Bećirović

Ataše za univerzitetsku saradnju i kulturu

Ambasada Francuske u Crnoj Gori

Njegoševa 26 (Francuski institut Crne Gore)

81 000 Podgorica

Tel.: 069 276 257

E-mail: natasa.becirovic@institutfrancais.me

Kina

Stipendije Vlade NR Kine

Vlada NR Kine dodjeljuje sljedeće stipendije crnogorskim kandidatima za školsku 2015/2016. godinu.

 1. Na osnovu sporazuma između Vlade NR Kine i Vlade Crne Gore, kineska strana nudi pet stipendija, od kojih će tri iskoristiti crnogorski student za nastavak svojih studija u NR Kini, dok su dvije namijenjene redovnim studentima, postdiplomcima i kandidatima za stručno usvršavanje;
 2. Vlada NR Kine, preko Ambasade NR Kine u Podgorici,nudi devetnaest stipendija, od kojih će osam iskoristiti crnogorski kandidati za nastavak svojih studija u NR Kini, dok su ostale namijenjene crnogorskim studentima koji će nastaviti svoj estudije u NR Kini.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji  i prijavne forumulare zainteresovani mogu naći na sljedećim internet stranicama:

http://www.csc.edu.cn/laihuaili http://www.campuschina.org

Informacije o rokovima za 2016/17 godinu će biti naknadno objavljene.

Kontakt:

Ambasada NR Kine

Ul. Radosava Burića 4a

81000 Podgorica

Telefon: 020 609 275

Mađarska

Stipendije za CEU

Central European University u Mađarskoj programi su prilagodjeni Bolonjskom procesu te se nude jednogodišnji i dvogodišnji diplomski (Master) programi zavisno o broju godina studija na dodiplomskom nivou te doktorski (PhD) programi u trajanju od 3 godine.

Na CEU se dodjeljuju američke akademske titule i to iz sljedećih područja:

 • Cognitive Science (Phd),
 • Economics (MA, PhD),
 • Environmental Sciences and Policy (MS, PhD),
 • Gender Studies (MA, PhD),
 • History (MA, PhD),
 • Human Rights (MA),
 • International Relations and European Studies (MA),
 • Legal Studies (LLM, MA, SJD),
 • Mathematics and its Applications (MS, PhD),
 • Medieval Studies (MA, PhD),
 • Nationalism Studies (MA),
 • Philosophy (MA, PhD),
 • Political Science (MA, PhD),
 • Public Policy (MA, MPA),
 • Sociology and Social Anthropology (MA, PhD)

Dodatne informacije o procesu prijave na CEU:www.ceu.hu/admissions

Finansijska podrška

Potpune stipendije pokrivaju školarinu i životne troškove (smještaj, zdravstveno osiguranje, mjesečni džeparac). CEU studenti se takođe mogu prijaviti na dodatne konkurse putem kojih mogu pokriti troškove putovanja i istraživanja.

Dodatne informacije o finansijskoj podršci koju nudi CEU: www.ceu.hu/financialaid

Kako biste se uspješno prijavili na CEU, pročitajte uputstva na: www.ceu.hu/admissions/apply

Njemačka

DAAD stipendija

DAAD nudi kroz različite individualne programe stipendije za studente, diplomce, doktorante, predavače na univezitetu i naučnike, kao i kurseve jezika. U rubrici DAAD stipendije nalaze se isrpne informacije o svakom programu.


Prijave se najprije šalju online putem DAAD portala, a zatim se rezimei online prijava štampaju (pogledati u koliko primeraka za svaki program pojedinačno) i šalju poštom  najkasnije do 15. novembra 2015. na adresu:

Ambasada SR Nemačke, Hercegovačka 4, Podgorica.


Izuzeci: 

 • prijave zaStudijsku stipendiju za umetnike(nekoliko različitih programa) iarhitekte nakon završene online aplikacije štampaju rezimee svojih aplikacija i šalju poštom centrali DAAD-a u Bonu (adresa unutar raspisa za stipendiju) i to najkasnije do31.10.2015.
 • prijave zajezičke kurseve se šalju do 01.12.2015.


Ostale informacije možete naći u
centralnoj bazi DAAD stipendija.www.daad.de

Ruska Federacija

1. Stipendije ruskog Ministarstva obrazovanja

Kvote za školsku 2015/2016 nisu još poznate (mart 2016)

Za školsku 2014/2015. godinu, Ministarstvo prosvjete i nauke Ruske Federacije odredilo je za Crnu Goru 13 mjesta za upis na obrazovne institucije Ruske Federacije po obrazovnim programima srednjeg stručnog i visokog obrazovanja i dodatnog stručnog obrazovanja.

Ukupan broj mjesta, u okviru ove spoljnopolitičke kvote,  raspoređen je na sljedeći način:

- 3 mjesta za bečelor  programe (jedno mjesto–inžinjering, tehnologija i inžinjering i tehnološke nauke; jedno mjesto-industrijska ekologija i biotehnologija, jedno mjesto  - medicinska njega);

- 3 mjesta za programe magistrature (јеdno mjesto-matematičke i prirodne nauke, jedno mjesto inžinjering, tehnologija i tehnološke nauke, jedno mjesto industrijska ekologija i biotehnologija),

- 5 mjesta za doktorske disertacije (јеdno mjesto-matematičke i prirodne nauke, jedno mjesto-inžinjering, tehnologija i tehnološke nauke, jedno mjesto- industrijska ekologija i biotehnologija, jedno mjesto-zdravstvena zaštita i medicinske nauke, jedno mjesto-društvene nauke)

-2 mjesta za bečelor program. Specijalisnost u državnoj korporaciji  po programu bachelor, specijalnost u državnoj korporaciji „Gazprom njeft“.

Kandidati za studije moraju imati završenu srednju školu, ekvivalentnu ruskom opštem obrazovanju i ocjenu iz profilisanog predmeta za izabranu specijalnost ne manju od 85% od maksimalnog nivoa. Iz ostalih predmeta treba da bude samo prelazna ocjena.

Pauza od završetka škole (ili nekog drugog oblika školovanja prije visokoškolske ustanove) i upisa na studije u Rusiji ne smije biti veća od 3 godine. Poželjno je da kandidati imaju do 25 godina.

Za doktorsku disertaciju visokoškolskih ustanova mogu biti primljeni kandidati, poželjno do 35 godina starosti, koji imaju stepen magistra i staž u praksi po izabranoj specijalnosti.

Каndidati za studije na ruskim visokoobrazovnim institucijama moraju biti dobrog zdravstvenog stanja. Po dolasku u Rusiju kandidati će biti medicinski ispitani i testiranina virus HIV.

U slučaju da se medicinskim ispitivanjima otkriju teške bolesti, kandidati za studije-strani državljani će biti vraćeni u svoju državu na teret ličnih sredstava.

Dobitnici stipendija imaće svakog mjeseca državnu stipendiju Ruske Federacije i mjesto u studentskom domu, pod istim uslovima kao državljani Ruske Federacije, dok za polisu zdravstvenog osiguranja treba da plate do 250 američkih dolara.

Stipendija ne uključuje putne troškove.

Potrebna dokumentacija:

- popunjen prijavni formular sa unijetom šifrom i punim nazivom izabrane oblasti studija/specijalizacije (svaka oblast studiranja ima svoju šifru);

- ovjerena kopija svjedočanstva o obrazovanje sa spiskom predmeta i ocjena (prevedeno od sudskog tumača za ruski jezik);

- za dodiplomske studije: svjedočanstva sva 4 razreda srednje škole i maturska diploma,

- za postdiplomske studije: ovjerena kopija diplome o završenim dodiplomskim studijama uz spisak položenih ispita. Ova dokumenta treba da budu prevedena od sudskog tumača za ruski jezik;

- ljekarsko uvjerenje ovjereno u nadležnoj zdravstvenoj instituciji (prevedeno na ruski jezik);

- test na HIV virus ovjeren u nadležnoj zdravstvenoj instituciji (preveden na ruski jezik);

- ovjeren izvod iz matične knjige rođenih (preveden na ruski jezik);

- kopiju stranica iz pasoša iz kojih se vidi broj pasoša, datum izdavanja i vrijeme trajanja;

- 8 fotografija pasoškog formata 4x6 cm.

Popunjene prijavne formulare i  potrebnu dokumentaciju zainteresovani kandidati treba da dostave Ministarstvu prosvjete Crne Gore, Direktorat za visoko obrazovanje, Rimskitrg b.b. (zgrada Vektre), najkasnije do 7. aprila 2014. godine.

Kandidati koji ne znaju dobro ruski jezik, imaju pravo školovanja na pripremnim odsjecima, pripremnim fakultetima federalnih državnih obrazovnih institucija za dodatne opšteobrazovne programe na ruskom jeziku, na budžetskim dotacijama iz federalnog budžeta sa isplatom stipendija (u toku cijelog školovanja, bez obzira na uspjeh). Vrijeme trajanja obuke je jedna školska godina i ne ulazi u termin školovanja na osnovnim profesionalnim obrazovnim programima. Raspoređivanje tih državljana po ruskim obrazovnim institucijama vrši Ministarstvo prosvjete Ruske Federacije, u saradnji sa federalnim organima izvršne vlasti.

Sve dodatne informacije i uputstva zainteresovani mogu naći na internet stranici Ministarstva prosvjete i nauke Ruske Federacije: http://минобрнауки.рф

2. Stipendije ruskog Ministarstva inostranih poslova  ( МГИМО)

Moskovski državni institut za međunarodne odnose (u daljem tekstu: MGIMO) Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije nudi mogućnost za upis jednog  bečelor kandidata iz Crne Gore na ovaj prestižni Institut.

Od kandidata se očekuje da posjeduju odlično znanje ruskog i još jednog stranog jezika, dok se od kandidata koji konkurišu za oblast međunarodnih ekonomskih odnosa očekuje da vladaju i matematičkim disciplinama.

Potrebna dokumentacija:

                Pismo preporuke od Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federaciji, koje Ambasada samostalno prosledjuje institutu

            · Ovjerene kopije svjedočanstva svih razreda i diploma završene srednje škole (prevedena od sudskog tumača za ruski jezik);

            · Fotokopija pasoša;

            · Ovjerena kopija biometrijske lične karte;

            · 12 fotografija, dimenzija 3x4 (mat, crno-bijele);

            · Medicinska potvrda sa podacima o hroničnim bolestima i prevod na ruski jezik (ovjerena od strane sudskog tumača);

            · Uvjerenje i nalaz rendgenskog snimka grudnog koša (fluorografija);

            · Uvjerenje o vakcinisanju (tetanus, rubeole, male boginje, difterija, tuberkoloza), ovjereno pečatom medicinske ustanove, sa navedenim datumom vakcinisanja;

            · Analiza na sifilis;

            · Međunarodno uvjerenje o negativnom rezultatu na SIDU;

            · Polisa medicinskog osiguranja od osiguravajuće kompanije koja ima predstavništvo na teritoriji Ruske Federacije.

Kandidati koji ne znaju dobro ruski jezik, imaju pravo školovanja na pripremnom odsjeku (подготовительный факультет)

Rok za predaju navedenih dokumenata je obično krajem juna, dok su prijemni ispiti za kandidate koji znaju ruski jezik od 27 juna do 2 jula.

sads

SAD

Za bilo koji nivo studija u Americi – u sklopu Američkog ugla u Podgorici Education USA ima svog predstavnika tj. savjetnika, koji je na raspolaganju zainteresovanima u procesu apliciranja za studije u SAD-u. 

Američki ugao u svojoj bibiloteci takođe sadrži i knjige za pripremu TOEFL, IETLS, SAT, ACT, GRE, GMAT i LSAT testova, ali i organizuje razne pripremne radionice za polaganje ovih testova u različitim periodima u toku studijske godine.

Za više informacija: https://www.facebook.com/americkiugao.podgorica/

Slovenija

Stipendije Vlade Slovenije

Republika Slovenija dodjeljuje 18 mjesečnih stipendija u trajanjuod 3 do 10 mjeseci za candidate iz Crne Gore. Starosna granica za prijavu je 30 godina.

Detaljnije informacije i prijavni obrasci su dostupni na internet stranici agencije CMEPIUS (Centar za mobilnost i evropske programe za edukaciju i osposobljavanje):

www.cmepius.si/en/higher-education/bilaterals/call.aspx

Popunjeni aplikacioni formular i potrebna dokumenta u skladu sa konkursom dostaviti na adresu:

Ministarstvo prosvjete

Direktorat za visoko obrazovanje

Rimski trg b. b. (zgrada “Vektre”)

Arhiva – Kancelarija broj 3

Informacije o rokovima za 2016/17 godinu će biti naknadno objavljene.

Švedska

Stipendije Švedskog Kraljevskog Instituta

Švedski kraljevski institut je odobrio od 10 do 15 stipendija za studente postdiplomskih studija sa prostora zapadnog Balkana. Stipendije pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu u periodu od dvije godine na univerzitetu na kojem student bude primljen. Školarinu direktno uplaćuje Švedski kraljevski institut univerzitetu gdje je student upisan, dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9,000 švedskih kruna ili 1020 eura mjesečno. 

Sve informacije o postdiplomskom programu mogu se naći na web stranici:
http://www.studyinsweden.se/Scholarships/SI-scholarships/SI-Scholarships-for-East-Europe/.

Turska

Stipendija VladeRepublike Turske

Stipendija za sve nivoe obrazovanja

Da bi se kandidovali za postdiplomske programe, kandidati moraju da ispune sljedeće uslove:

 • da budu državljani druge zemlje, a ne Turske (ne može se prijaviti neko ko ima ili je imao tursko državljanstvo)
 • da nije upisan na neki od turskih univerziteta na nivo za koji aplicira
 • da posjeduju diplomu o završenoj srednjoj školi, dodiplomskim, ili master studijama, najkasnije do 30. juna 2014. Godine
 • da su mlađi od 30 godina, za master studije (rođeni poslije 1.
 • da su mlađi od 35 godina, za doktorske studije (rođeni poslije 1. 1. 1979. godine)
 • da imaju kumulativni prosjek ocjena najmanje 75%, ili da su postigli 75% uspjeha na bilo kom prihvatljivom nacionalnom, ili međunarodnom testu za prijem.
 • da su dobrog zdravlja

Potrebna dokumentacija:

 • Online aplikacioni formular (nalazi se na internet adresi: 
 • kopija diplome o završenim dodiplomskim ili magistarskim studijama ili dokument koji dokazuje da je kandidat na završnoj godini dodiplomskih, odnosno master studija
 • kopija važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, nacionalna lična karta, izvod iz matične knjige rođenih itd.)
 • fotografija pasoškog formata

Procedura prijavljivanja

Od kandidata se očekuje:

 • da se konektuju na internet adresu: ili www.trscholarships.org
 • da kliknu na online aplikacioni formular
 • da otvore račun, unošenjem neke elektronske adrese i lozinke
 • da pročitaju uputstvo za apliciranje
 • da se uloguju u sistem i popune aplikacioni formular
 • da pošalju traženu dokumentaciju
 • da završe apliciranje

Krajnji rok za prijavljivanje – mart 2016.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresovani kandidati mogu da se obrate na adresu:

Ambasada Republike Turske

Ul. Radosava Burića b.b.

81000 Podgorica

Kontakt osoba u Ambasadi: Mirela Palamar (0)20 445 700

Email: embassy.podgorica@mfa.gov.me

Ujedinjeni Arapski Emirati

Postoje dvije velike stipendije koje se nude crnogorskim drzavljanima za studije: jedna je na Njujorskom Univerzitetu (New York University Abu Dhabi) za osnovne studije, a druga na Masdar Institutu za Nauku i  Tehnologiju (Masdar Institute of Science and Technology) za postdiplomske studije. Trenutno, oba imaju po 2 crnogorska studenta, do kojih mozete doci kontaktirajuci POC-a za UAE, Jovana Jovancevica na mail jovan.z.jovancevic@gmail.com

Nesto vise o stipendijama –  pocecu od ove za Njujorski Univerzitet. Prvo, rijec je o prestiznom americkom fakultetu, New York University, koji ima svoj, jednako vrijedan, kampus u Emiratima. Osim u Njujorku I Abu Dhabiju, jos jedan postoji u dalekom Shanghaju. Kampus u Njujorku je poznat na daleko, prije svega po umjetnosti (NYU Tisch, sa alumnijima kao sto su glumci Anne Hathaway, Adam Sandler, Angelina Jolie, te reziseri Martin Scorcese I Woody Allen) i biznisu (NYU Stern je iznjedrio neke od najuspjesnijih u Americi, kao sto su osnivac Twittera, predsjednik MTV mreze I drugi).Takodje,  NYUNY je bio dom i za pregrst Nobelovaca i uspjesnih inzinjera, iako je Skola po njima manje prepoznatljiva. Iako dio iste organizacije, kampus u Abu Dhabiju je susta suprotnost onom u Njujorku, novootvorena skola sa potpuno novim kampusom, te studentima iz preko 100 zemalja svijeta – raznovrsnost koja je rijetko dio americkih univerziteta. Niko od studenata nije tu jer ima bogate roditelje, vec zato sto zasluzuju – vlada Emirata nudi velikodusne stipendije studentima kojima je ona potrebna za studije na NYU Abu Dhabiju. Ona pokriva sve, od skolovanja, smjestaja, hrane, pa do mjesecnog dzeparca i 2 puta povratne karte godisnje za kuci, gdje god kuca bila. Takodje, dio studija je godina u „inostranstvu“, obicno ili u Njujorku, ili na lokacijama kao sto su Pariz, London, Sidnej, Akra, Buenos Aires i sl., gdje NYU ima svoja predstavnistva. U zamjenu za tu, univerzitet ne obavezuje studente nikako. Veliki plan finansiranja od strane vlade zemlje domacina je pravljenje Abu Dhabija centrom za obrazovanje; prepoznato je da je obrazovanje ipak buducnost, te da sve drugo dolazi i prolazi. Za kraj, treba napomenuti da je rok za prijavu 1. januar, te da je aplikacioni proces isti kao za vecinu americkih univerziteta – mora se ispuniti CommonApp i CSS Profile, koji detaljno ispituje o primanjima roditelja aplikanta, u cilju dodjeljivanja prikladne stipendije. Aplicira se nezavisno od Vlade, srednje skole, Ministarstva i slicno, a dio procesa je i posjeta Abu Dhabiju na tzv. Candidate Weekend, koji je posljednji krug selekcije i (naravno) finansiran od strane fakulteta. 

Masdar Institut pociva na principima odrzivog razvoja i koristenja obnovljivih energetskih izvora. Jos jednom – Emirati gledaju u buducnost. O tome koliko su dobri u onome sto rade, Masdar je prepoznat od strane cuvenog MIT-a – cjelokupno gledano, zasigurno najboljeg univerziteta na svijetu. Tako se na mnogim projektima saradjuje upravo s njima, sto je za studente sjajno iskustvo. Institut zivi odrzivo, od elektricnog auta koji vas doceka na ulazu, preko brojnih solarnih panela, do samostalne proizvodnje energije (koju cak „izvoze“ drugim djelovima grada.) Saradjuju sa mnogim lokalnim firmama, a Siemens zgrada nalazi se u okrugu kampusa. Stipendija, opet, rijetko vidjena – placena je skolarina i smjestaj, a studenti dobijaju pristojan dzeparac za hranu i ostale potrebe, sve to uz povratnu avionsku kartu u toku godine. Za sada, otvoreni su za inzinjerske discipline – vise o tome na njihovom sajtu https://www.masdar.ac.ae/programs.  Aplikacije idu preko Ambasade i Ministarstva, koje objavljuje konkurs. Ove godine, Masdar je izdvojio 10 stipendija za Crnu Goru. Sve u svemu, ponuda za postdiplomske studije, koja se ne odbija.

UK

Britanske Chevening stipendije

Chevening stipendije su dio globalnog programa stipendiranja Vlade Velike Britanije. Program se odnosi na postdiplomske studije u Velikoj Britaniji, a finansira ga britansko Ministarstvo spoljnih poslova sa svojim partnerskim organizacijama. Chevening stipendije obuhvataju sve troškove i namijenjene su talentovanim profesionalcima koji su budući lideri. Dodjeljuju za jednu akademsku godinu, za Master nivo, za studiranje na bilo kojem od vodećih britanskih univerziteta.

Detaljne informacije o ovim stipendijama, aplikacione formulare, uputstvo za apliciranje i kontakt detalje, zainteresovani kandidati mogu dobiti na internet adresi Ambasade Velike Britanije u Podgorici: www.ukinmontenegro.fco.gov.uk 

Facebook grupa alumnista: https://www.facebook.com/MAUK.ME?fref=ts

Rok za prijavljivanje za akademsku godinu 2016/17 je prošao. Informacije za 2017/18 godinu će naknadno biti objavljene.

 

 

 

 

„British Scholarship Trust“ stipendija

Britanska fondacija„British Scholarship Trust“ dodijeliuje stipendije kandidatima iz Crne Gore, u trajanju od 1 do 3 mjeseca. Stipendije su namijenjene postdiplomskim usavršavanjima/istraživanjima iz svih oblasti, a period realizacije je oktobar 2016 - oktobar 2017. godine.

Uslovi

-          Kandidati treba da imaju manje od 30 godina na dan 1. oktobar 2016. Godine

-          Akademska dostignuća

-          Dobro znanje engleskog jezika

-          Značaj teme usavršavanja za dalji rad kandidata

-          Prednost će imati kandidati koji do sada nisu realizovali studijski boravak, kao i kandidati koji su već uspostavili kontakt sa nekim britanskim univerzitetom/institucijom (nije presudno za konačan ishod aplikacije)

Potrebna dokumenta

-          Uvjerenje o državljanstvu

-          Prijavni formular u 2 primjerka, popunjen na engleskom jeziku, koji se može dobiti u Ministarstvu prosvjete i sporta, ili na internet stranici British Scolarship Trust-a: www.britishscholarshiptrust.org

-          Kvalitetno prezentovana tema usavršavanja i njen značaj za dalje usavršavanje u struci, na najviše jednoj stranici formata A4

-          Ovjerena fotokopija diplome o završenim redovnim ili postdiplomskim/doktorskim studijama

-          Uvjerenje odobrom znanju engleskog jezika (uvjerenje u kojem je naznačeno do kojeg nivoa kandidat govori, piše i razumije engleski)

-          Detaljan Curriculum Vitae

-          Dvije preporuke univerzitetskih profesora/stručnjaka iz oblasti koju kandidat predlaže za svoje usavršavanje (u zatvorenoj koverti, na engleskom jeziku)

-          Ukoliko je kandidat uspostavio kontakt sa nekim od relevantnih britanskih univerziteta/institucija, priložiti kopiju pozivnog pisma kojim kandidat dokazuje da je sebi obezbijedio mjesto, odnosno mentora ako mu bude odobrena stipendija. U slučaju da kandidat nije uspostavio kontakt, molimo da na web sajtu «British Scholarship Trust» potražite opciju«useful links» gdje se mogu naći kontakt adrese željenog britanskog univerziteta/institucije.

Navedenu dokumenta treba dostaviti, ili predati lično Ministarstvu prosvjete, Direktorat za visoko obrazovanje, Rimski trg b.b. (zgrada Vektre), 81000 Podgorica. Za dodatna pojašnjenja i informacije zainteresovani kandidati se mogu obratiti na telefon broj: 020 405 304, ili doći u Ministarstvo. Nepotpune i neblagovremeno dostavljene prijave se neće razmatrati. Dosijea najboljih5 do 6 kandidata biće proslijeđena Fondaciji koja će konačnu odluku o dodjeli stipendija donijeti tokom maja 2015. godine.

 

Informacije o rokovima za 2016/17 godinu će biti naknadno objavljene.

Korisni linkovi:

http://www.scholarshipportal.com/

http://www.mladiinfo.eu/category/scholarships/

http://www.scholars4dev.com/

Svedska: https://studyinsweden.se/
Finska: http://www.studyinfinland.fi/
Danska: http://studyindenmark.dk/

www.kakonamaster.com

Napomene: Većina informacija o samom procesu prijavljivanja preuzeto je sa sajta Ministarstva prosvjete i sporta (http://www.mpin.gov.me/rubrike/stipendije-stranih-vlada), kao i sajtova stipendijskih programa, a uz saradnju sa prehodnim korisnicima (alumnisitima) naznačenih stipendija.

                       

                        Dodatno napominjemo da ovo nije iscrpna lista stipendija dostupnih crnogorskim studentima, kao i da će po potrebi biti dodatno ažurirana.